26 изби от цялата страна изкушават пловдивчани за седмото Дефиле на младото вино

13:29, 18 ное 15 / Любопитно 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
26 винарски изби от цялата страна в 12 локации в Стария град ще вземат участие в тазгодишното – седмо, издание на фестивала Дефиле на младото вино, което ще се проведе от 27 до 29 ноември в Пловдив, съобщи организаторът на фестивала Любозар Фратев.

"Преди седем години започнахме с 16 участника в 6 къщи в Стария Пловдив. Над 60 хил. души е посрещнал Градът под тепетата за това време. Интересът към този пловдивски и общобългарски празник е голям, още повече, че тази година има рекордни добиви на грозде, а качеството му е чудесно", разказа той.

"Пловдив успя да се наложи сред водещите дестинации за винен туризъм", коментира и зам.-кметът по култура Стефан Стоянов. По думите му преди 7 години дефилето е тръгнало в малък формат, а е успяло да се превърне в едно от най-важните събития за града.

Хиляди идват за този дълъг уикенд, за да се насладят на виното. Като цяло туристическият поток към Пловдив задържа положителен тренд, заяви още Стоянов.

Той отчете 6% ръст на туристи за тази година, а очакванията са тенденцията да се запази и през следващите.

"Посрещнали сме 800 хил. туристи само през миналата година, до 2019 година очакваме повече от 3 млн. души в Града под тепетата. Обогатяване на културния календар при всеки случай привлича нови хора – и от страната, и от чужбина", сподели културният шеф на Пловдив.

"Дефилето няма да се случи, ние ще го направим. И нито дъжд, нито сняг може да спре интереса на любителите на младото вино да се докоснат до нашата продукция", коментира на свой ред Фратев.

Дегустациите през уикенда и тази година ще бъдат предшествани от седмица, наситена с различни събития.  Новото в програмата е тур из винените клубове на Пловдив.

Културното откриване е на 26 ноември вечерта със специален огнен спектакъл на Римския стадион. Официалното откриване пък е на 27 ноември, петък, когато по традиция пред сградата на Община Пловдив ансамбъл Тракия ще подгрее пловдивчани и гостите на града за виненото шествие до Лапидариума в Стария град. Следва ритуалното отваряне на първата бъчва с младо вино на миналогодишните лауреати на фестивала.

Любителите на виното могат да си закупят билет, придружен със жетони за дегустация (1 жетон важи за 1 дегустация). Фестивалът има и състезателен характер, ще се раздадат две награди – на специализираното жури и на публиката. Победителите ще бъдат обявени на 28 ноември, събота, на специална "Вечер на майсторите на виното". Всеки посетител, попълнил анкетна карта за оценка пък ще участва в томбола, от която десет души ще спечелят бутилка вино като награда.

"А и да не забравяме, че по време на дефилето се продава и вино и така хората си попълват запасите", завърши Любозар Фратев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама