Русенец представи в Народното събрание изложба, посветена на 100 години от Първата световна война

14:12, 18 ное 15 / Култура 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба, посветена на 100-годишнината от Първата световна война с уникални фотоси от семейната колекция на русенеца инж. Румен Кузов, бе открита днес в централното фоайе на сградата на Народното събрание, съобщават инициаторите. Тя се организира под патронажа на Красимир Каракачанов – заместник-председател на парламента и председател на ВМРО.

„Голямата война 1915-1918 г. Македония, поглед зад фронта“ е озаглавена експозицията. При откриването Красимир Каракачанов изтъкна, че в други Европейски страни този повод е бил отбелязан, а у нас някак тези събития са забравени. Това цели и настоящата експозиция – да погледне събитията по човешки начин над и зад фронтовата линия.

Каракачанов подчерта, че ако някои заинтересовани страни и днес наричат българската армия „окупатори”, то България е била участник в тази война от чисто човешки и справедливи подбуди – да освободи своите братя от Македония, подложени на един геноцид, много по-голям, отколкото по време на турското робство. Тогава българите са имали училища и поне са имали правото да носят имената си, подчерта Каракачанов, докато през годините преди Първата световна, насилствено са сменяни имена.

120 хиляди български войници от всички краища на страната, синове на България, намират смъртта си в тази война. И въпреки съвременните опити фактите да се фалшифицират и преиначат, подвигът и истината не бива да бъдат забравени, казват организаторите – Румен Кузов, народният представител Искрен Веселинов и народните представители от Патриотичния фронт.

Красимир Каракачанов подчерта, че ВМРО винаги е подкрепяла и ще продължава да подкрепя родолюбиви каузи, които съхраняват историята и родовата памет. И в този контекст снимките показват как българската армия е била посрещана в Македония със сълзи на радост и изпращана със сълзи на благодарност.

Депутати, представители на различни македонски организации на българи, гости и медии присъстваха на откриването на изложбата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама