Румяна Ченалова на разпит в ДАНС, плаши с разкрития за хора на високи постове (обновена)

15:12, 18 ное 15 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдия Румяна Ченалова вече е на разпит в ДАНС. На влизане тя заяви пред медиите, че в петък й е връчена призовка за досъдебно производство, различно от първото обвинение срещу нея. Тя каза, че не знае за какво става въпрос и очаква сега да разбере. 

Ченалова не отрече за записите между нея и Владимира Янева. По думите й те са "доста накъсани". 

Тя изрази надежда, че след разпита ще бъде пусната и обобщи, че случващото се е заради това, че е сезирала европейски институции за "нарушения и престъпления, които се извършват от хора на доста високи постове в държавата, включително и такива от съдебната власт".

Междувременно от прокуратурата съобщиха официално, че тя е обвиняема и по делото "Соло". 

След като Ченалова излезе от ДАНС, тя потвърди, че са я извикали заради делото „Соло“ - за това, че не е изпратен частният протест в 7-дневния законов срок. Тя обаче оспори обвинението :„Само че прокуратурата е приложила реда след юли 2015 г.“, а по закон тогава, протестът е трябвало да бъде изпратен заедно с присъдата, а не отделно.

В същото време обвинението й е за 2012 година, когато не са съществували подобни законови норми .

На повторни въпроси около записаните разговори между нея и Владимира Янева обяви, че не може да си спомни какъв е бил този разговор.

„Нека този, който пуска записите, да си прави коментарите“, каза тя, като отказа да каже кой е мъжът от записа.

Ченалова допусна още, че „опраскването“ в съдебната система става практика. Нейното "опраскване" било защото, „започнах да казвам истините“.

Малко след като излезе Ченалова служител я повика да се върне, за да й връчат призовка по първото дело срещу нея. 

Първото дело срещу нея е за документно и длъжностно престъпление, свързани с работата ѝ по търговското дело на "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ООД срещу Националната електрическа компания (НЕК). 

През януари тя беше отстранена заради образуваното срещу нея дисциплинарно производство за забавено произнасяне по около 50 дела, като само по едно е близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", което уронило престижа на съдебната власт и за забавено администриране на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания. През май тя беше отстранена от длъжност повторно. 

В същия час тя трябваше да се яви и пред Етичната комисия на ВСС заради изтеклите записи на разговорите й с Владимира Янева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама