Депутатите приеха бюджета на общественото осигуряване

15:34, 18 ное 15 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със 111 гласа „за”, 41 - „против” и 13 въздържали се депутатите приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Предвижда се за 2016 г. минималните осигурителни доходи да нарастват средно с 8,6 на сто в сравнение с 2015 г., като очакваните приходи ще са около 80,0 млн. лв. Най-ниският минимален осигурителен доход е 420 лв. - очакваният размер на минималната работна заплата от началото на 2016 г.

Диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съобразно облагаемия им доход за 2014 г., съответно 420 лв., 450 лв., 500 лв. и 550 лв., се запазва на нивото на 2015 г., но се увеличава минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 300 лв. на 330 лв. от 1 януари 2016 г.

Запазва се размерът на максималния осигурителен доход - 2600 лв.

Повишават се възрастта и осигурителният стаж при пенсиониране за всички категории труд и се въвежда минимална възраст за пенсиониране в сектор „Сигурност“.

Бившият социален министър, сега депутат от ДПС, Хасан Адемов обяви по време на дебата, че за първа година бюджетът на ДОО преминава границата от 10 млрд. лева, от които 8.4 млрд. лв. са за пенсии, но е „копи-пейст” на бюджетите от предишните години. Интересът към този бюджет трябва да бъде по-голям. Основната цел на бюджета на ДОО е да подобри нивото на социална защита на осигурените лица в България”, заяви Адемов. Той уточни, че в предложения законопроект от ДПС не виждат такава промяна на социалната защита.

От БСП упрекнаха, че бюджетът на ДОО е на „отстъплението и вземането от хората“. Радан Кънев от РБобяви, че ще подкрепи бюджета в частта му, където минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се лица не се провишава. „С ГЕРБ, ПФ и АБВ не сме имали никога противоречия по необходимостта от регионализация на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, когато сме били в опозиция”, добави той. 

Управителят на НОИ Бисер Петков заяви, че разходите за пенсии са с около 350 млн. лева, а заложените приходи са около 400 млн. лева повече от осигурителни вноски. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама