Удължават договора за ползване на пристанище "Пристис" до провеждане на нова концесия

15:44, 18 ное 15 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Общински съвет - Русе е постъпила докладна записка с предложение за сключване на Допълнително споразумение към Договор за предоставяне достъп за извършване на пристанищни услуги в пристанище за обществен транспорт с регионално значение „Пристис“. Предложението идва от кметската администрация. 

Към настоящият момент процедурата по предоставяне на пристанище „Пристис“ на концесия се провежда по реда и съгласно нормите на Закона за концесиите, но няма да приключи в рамките на сключения от Община Русе договор. В договора за предоставяне достъп за извършване на пристанищни услуги в пристанище „Пристис“ не е предвидена клауза, регламентираща удължаване на неговия срок, респективно изменение или допълване. Регламентиран е единствено срока на неговото действие – до приключване на процедурата по концесиониране на пристанището, но не повече от пет години.

С оглед ефективното управление на общинските имоти в обхвата на пристанището, извършването на пристанищни услуги и осигуряване на приходи от тях е необходимо сключване на допълнително споразумение за удължаване срока на договор за предоставяне достъп за извършване на пристанищни услуги в пристанище „Пристис“, сключен на 05.11.2010 г. между Община Русе и „Порт Пристис“ ООД до приключване на процедурата по концесиониране на пристанището, се казва в аргументите на общинската администрация. 

Към момента, съгласно договора, операторът „Порт Пристис“ се задължава да заплаща на собственика Община Русе възнаграждения както следва: фиксирано месечно възнаграждение в размер на 4 070 лв. без ДДС; променливо годишно възнаграждение в размер, равен на нарастването на годишния товарооборот, спрямо определеният за базисен годишен товарооборот от 1500 корабопосещения и 23 000 пътници (над 38 000 условни единици), умножено по 1,03 лева, без ДДС за условна единица.

Съгласно чл. 13 и чл. 14 от договора пристанищният оператор „Порт Пристис“ ООД е длъжен да събира от името и за сметка на собственика Община Русе пристанищните такси от корабите, посещаващи пристанището и да ги заплаща на общината ежемесечно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама