13 отбора от математическите гимназии в Русе и Варна се включиха в иновационен лагер

15:54, 18 ное 15 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 70 младежи и девойки от математическите гимназии в Русе и Варна участват в Иновационен лагер 2015, като част от Световната седмица по предприемачество в България. За четвърта година МГ „Баба Тонка“ в Русе отбелязва Седмицата на предприемачеството, като провежда открити уроци за учениците от 5 до 7 клас и организира лагери за по-големите (10-12 клас). Официален домакин на Седмицата по предприемачество за нашата страна е Джуниър Ачийвмънт България.

В откриването се включиха ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев, и директорът на МГ „Баба Тонка“ в Русе, Митко Кунчев. В приветствието си ректорът заяви, че университетът подкрепя всяка интересна идея, дошла от студентите, която може да подобри средата. От своя страна, директорът на Математическата гимназия отбеляза, че в последните години все повече ученици от МГ „Баба Тонка“ избират Русенския университет като място, в което да продължат образованието си.

В днешния иновационен лагер младежите, разделени в отбори, трябва да решат казус, свързан с предложението на МОН за нов Закон за образованието и въвеждането на предметите „Предприемачество“ и „Гражданско образование“. Те трябва да се аргументират дали подготовката им в гимназията е достатъчна, за да развият онези свои компетенции, които ще ги направят конкурентоспособни в бъдеще и щастливи в личен план, развиват ли критичното мислене и търсенето на нови решения. Отборите имат възможност да предложат нов предмет, който да бъде въведен в училище и да отговорят на въпроса с какво той би допринесъл за подготовката им за живота след гимназията. За да се аргументират, учениците могат да ползват различни източници на информация. В 17 часа ще започне изслушването им от журито, като всеки отбор ще има 3 минути, за да защити тезата си.

Инициативата „Световна седмица на предприемачеството“ започва през 2008 година и има за цел да вдъхнови младите хора да прегърнат иновациите, въображението и творческия подход и да превърнат идеите си в реалност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама