Ченалова е обвиняема и по делото „Соло“

16:04, 18 ное 15 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Докато съдия Румяна Ченалова е на разпит в ДАНС, за да получи второ обвинение, от прокуратурата съобщиха, че тя е привлечена като обвиняема по делото „Соло“.

Разследващите са установили, че в периода 20.03.2012 – 4.07.2012 г. в качеството си на длъжностно лице (съдия в Софийски градски съд и председател на състав в Наказателно отделение на СГС) Румяна Ченалова  не е изпратила частния протест на Софийска градска прокуратура срещу определение на СГС, с което е отменена мярката „задържане под стража“ на подсъдимия Илиян Тодоров. В частния протест е направено и искане за налагане на ограничителна мярка на същия – забрана за напускане пределите на страната.

Ченалова е имала 7-дневен срок, в който да изпрати на Софийски апелативен съд наказателното дело по случая „Соло“. От нейното бездействие е бил облагодетелстван Илиян Тодоров, който изчезна от страната в средата на 2013 г.

От това са настъпили значителни вредни последици – увреждане на нормалното функциониране на дейността на съда, възпрепятстване на своевременното произнасяне на въззивната инстанция по исканията в частния протест за взимане на мярка за неотклонение и мярка за процесуална принуда – и това е довело до сериозно накърняване на авторитета на съда и разколебаване на доверието на гражданите в него, уточняват от прокуратурата.

По делото са разпитани свидетели, приложени са протоколи от извършени процесуални действия, приложени са справки, писма и други документи. Спрямо Ченалова по това производство прокуратурата е взела мярка за неотклонение „Подписка“.

Илиян Тодоров все още е в неизвестност. Той изчезна само седмица, след като окончателно бе осъден на доживотен затвор за двойното убийство на Кирил Въжаров и Васил Александров пред столичния клуб "Соло" през 2009 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама