Зам.-министър Кастрева: Инвестицията в образованието е бавна, но е най-сигурната

16:29, 18 ное 15 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 300 директори на училища от шест региона на Североизточна България участваха днес в Шумен в работна среща със заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева и експерти, ръководители на дирекции в просветното министерство.

„Целта на посещението ни е да се срещнем с професионалната гилдия- учители, директори, представители на регионалните инспекторати по образование, защото министерството не може само да реализира своите политики.

Много бихме искали този дългоочакван Закон за предучилищното и училищното образование да намери своето обществено съгласие. Защото това ще бъде сигурната стъпка на промяната. Тогава резултатът ще е наистина голям, става въпрос за бъдещето на нашите деца”, каза зам.-министър Кастрева.

По думите й, това е четвъртият опит на депутатите да променят закона и от 30 септември той е факт.

 „Една дългоочаквана промяна, за която сме говорили години наред, в него са разписани общо 19 образователни стандарта”, уточни Кастрева.

Според нея, за първи път образованието се припознава като приоритет на държавната политика и това ще намери израз във финансовата рамка на Закона за бюджета.

„Инвестицията в образованието може да е бавна, но е най-сигурната инвестиция”, допълни тя.

Новият Закон дава по-голяма училищна автономия и директорите ще имат повече свобода да вземат решения.

Педагозите сами ще могат да разработват програми за разширена подготовка на учениците.

Друга новост е изтеглянето на профилираната и професионалната подготовка в последните гимназиални класове – 11 и 12.

Целта е 16-годишните ученици да направят мотивиран избор на професионалната си подготовка. Законът предвижда и създаването на иновативни училища, в които директорите ще могат да въвеждат удължено учебно време и нови предмети. Особено внимание в новия закон е обърнато и на предучилищното възпитание, посочиха експертите.

Новият нормативен документ ще влезе в сила от 1 август 2016 година, дотогава ще бъде обсъждан и ще се изработват Наредбите за прилагането му.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама