Екзекуторът от Поморие: Съжалявам много, искам да се лекувам у дома

16:31, 18 ное 15 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Искам да ме пуснат, за да мога се лекувам. Съжалявам много за деянието си". С тези думи поморийският килър Димитър Димитров-Бабата поиска от Окръжния съд в Бургас да бъде освободен под "домашен арест". На 15 ноември Бабата разстреля 33-годишният наркодилър Иван Попов, по прякор Костов, пред небезизвестното заведение "Омара", разположено на крайбрежната алея в Поморие.

В съдебната зала днес адвокатът на Димитров обясни, че клиентът му бил тежко болен. Благой Потеров каза, че през 2015 година на Димитър Димитров са били премахнати и двата бъбрека, защото са отказали да функционират. Майка му е станала негов донор, но и до днес се налагало да приема лекарства и живее на специален режим, който затворът не можел да му предостави.

По думите на адвоката, в нощта на убийството, Бабата е действал при самозащита. Потеров бе категоричен, че във фаталната вечер Иван Попов-Костов се е засилил към клиента му с нож, който по-късно е бил намерен до трупа на убития. Предният ден пък Костов налагал с гумен чук в областта на бъбреците своя убиец. Не е ясно защо обаче този факт не е бил съобщен пред разследващите полицаи.

Според защитата убитият е щял да бъде жив към днешна дата, ако Прокуратурата си е свършила работата. Той припомни, че от 13 март 2015 г. наркобосът Иван Попов-Костов е имал влязла в сила присъда за година и осем месеца лишаване от свобода, но тя така и не е била изпълнена.

Потеров представи на съдията 4 броя експертизи и 2 броя протоколи за предписване на лекарства на Бабата, както и рецептурна книжка. Защитата добави, че от 2008 година, когато клиентът му е бил реабилитиран, не е регистриран за криминални прояви, което трябвало да бъде взето предвид.

Държавното обвинение обаче настоя за налагането на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” с мотив, че Димитров може да избяга или пък да се укрие. Той определи деянието като такова с изключителна степен на жестокост. Според прокурор Андрей Червеняков това се доказва и от броя на куршумите, с които е бил застрелян Иван Попов-Костов. Припомняме, че в тялото на разстреляния имаше 9 куршума. Червеняков обясни, че именно вторичните изстрели са се оказали смъртоносни за жертвата.

Освен това деянието е било извършено по начин, застрашаващ живота и на много други хора, тъй като стрелбата е станала в тясна близост до ресторант. Подбудите за извършване на престъплението се кореняли в желанието за саморазправа и отмъщение. 

Прокурорът каза още, че "Костов" можел да се лекува и в ареста, като по всяко време ще му бъде оказвана спешна медицинска помощ.

В крайна сметка Съдът прецени да наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Димитров. Цвета Попова обясни, че въпреки реабилитирането, обвиняемият може да се укрие или извърши друго тежко престъпление. Той е стрелял с незаконно притежавано оръжие, което го прави потенциално опасен.

Съдия Попова уточни, че три от изстрелите са били в гърба на жертвата, което изкллючва версията за самозащита. Тя вметна, че според свидетелските показания Димитър първи е поискал среща с Иван Попов.

Мярката може да бъде обжалвана, ако това се случи Апелативният съд ще заседава на 25 ноември ОТ 14:00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама