Предлагат зам.-председателя на ОбС в Шумен да се избира с явно гласуване

16:39, 18 ное 15 / Политика 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-председателят на Общинския съвет в Шумен да се избира с явно гласуване. Това ще предложи на местния парламент избраната от него временна комисия, която е натоварена със задачата да разгледа и да внесе предложения за промяна в правилника на работа на Общинския съвет.

Комисията заседава днес и в началото принципно членовете и се обединиха около мнението, че досегашния правилник за работа на местния парламент е добър и не се нуждае от големи промени.

Председател на комисията е Пламен Петков от АБВ, а членове са арх. Светлозар Тузсузов от ПП ГЕРБ, Веселин Пенчев от БСП, Даниела Русева и Ася Аспарухова от Реформаторския блок, Метин Джамбазов от ДПС и Радослав Узунов от ВМРО.

Заради избора на заместник-председател, какъвто нямаше в предния Общински съвет, в правилника за работа се наложи да бъде създаден нов раздел, в който се упоменават задълженията на заместник-председателя.

Кратък дебат между членовете на временната комисия предизвика въпроса за броя на заместник-председателите на ОбС в Шумен.

Така първоначално бе заложено в правилника да се напише, че ОС има заместник-председател(и) и за него(тях) да се гласува тайно.

След това членовете на комисията се обединиха около мнението, че за шуменския Общински съвет не е нужен повече от 1 заместник-председател и текстът бе преправен, като бе променен и начинът на гласуване – от тайно в явно. Заместник-председателят ще бъде избиран с повече от половината от гласовете на всички общински съветници, решиха членовете на временната комисия.

Друго предложение, което комисията ще внесе за гласуване пред общинския съвет е промяна в името на едно от постоянните комисии. Промяната се наложи заради предложение от общински съветници в работата на общинския съвет по някакъв начин да се включат неправителствените организации в Шумен.

Общинският съветник от Реформаторския блок Добромир Драев предложи НПО-тата да преминат към комисията към младежки дейности и спорт. На това предложение реагираха отрицателно Метин Джамбазов и Веселин Пенчев, които сметнаха, че по този начин на обществото се вменява, че неправителствения сектор може да работи само с тази комисия, а другите сфери остават извън полезрението.

При това положение дойдоха две нови предложения – да се създаде нова 11-ата комисия “Взаимодействие с НПО” и НПО-тата да бъдат включени към работата на постоянната комисия по “Европейски проекти и международна дейност”.

Бе прието второто предложение и комисията ще се нарича “Европейски проекти, международно сътрудничество и взаимодействие с НПО”.

Добромир Драев направи предложение да се създаде постоянна комисия “Антикорупция”, но то не бе прието с мотива, че не е ясно с какво точно ще се занимава тази комисия.

Драев поиска и временна комисия, която да се занимава с проблемите на Шумен с питейната вода. Поради факта, че тази комисия няма да е постоянна, тя няма как да бъде заложена в правилника на работа на Общинския съвет бе становището на временната комисия. Драев бе посъветван да внесе докладна записка до ОбС, който да разгледа предложението му.

Временната комисия реши и материалите за заседанията на Общинския съвет да бъдат внасяни в деловодството най-късно 1 ден преди заседанието на Консултативния съвет, който според правилника се свиква десет работни дни преди сесията на местния парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама