Автобус от Турция докарал гласоподаватели, местни жители били включени в забранителните списъци за местния вот във Ветово

16:51, 18 ное 15 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Автобус от Турция е докарал гласоподаватели, които да пуснат вот на изборите за кмет, общински съветници и референдума за електронното гласуване във Ветово, докато в същото време местни жители са били включени в забранителните списъци и не са били допуснати до урните.

Това стана ясно днес по време на съдебно заседание в Административния съд, а информацията изнесе Мехмед Мехмед от ДПС, по чиято жалба е образувано делото. В залата беше изказано мнение, че чужденците не отговарят на законовите изисквания за уседналост и нямат право да гласуват в България.

Мехмед Мехмед не е съгласен с решение на ОИК-Ветово, с което на балотажа за избран за кмет на общината е обявен опонентът му Георги Георгиев, поради което е подал жалбата.

Днешното заседание пък се състоя заради постъпили молби от Мехмед за поправка и допълване на протокол от предходното заседание, което се състоя на 11 ноември 2015 г.

Новото му искане беше във връзка с изказване на председателя на ОИК-Ветово Татяна Бойчева по време на предишното заседание, че на и около изборите в Община Ветово не са били на работа достатъчно служители и изпълнението на задълженията им във връзка с изборите са били силно затруднени.

Поради това местни жители, които имат право да гласуват, а се е оказало, че не присъстват в избирателните списъци или са в забранителни такива, не са могли да защитят правата си и да пуснат гласа си за местни органи на самоуправление. Даден беше пример с млад мъж, който известно време е живял в САЩ, но още преди две години се е върнал и от тогава живее във Ветово със семейството, което е създал. Въпреки това се е оказало, че той не отговаря на изискването за 6-месечно живеене в населеното място и бил в забранителния списък.

По време на изборния ден не са постъпвали писмени сигнали във връзка с посочените въпроси, отговори Татяна Бойчева, нито пък някой от членовете на която и да е секционна избирателна комисия е подписал протокол с особено мнение. Тя обаче уточни, че двама възрастни жители на населеното място са се явили лично при оглавявания от нея орган и са се оплакали устно, че са се оказали в забранителните списъци, въпреки че дотогава на всички избори не са имали никакви проблеми.

Тези обяснения задоволиха желанието на жалбоподателя за допълване на протокола. Относно останалите му искания, които бяха представени и на предходното заседание и съдът още тогава мотивирано се произнесе по тях – за ново ръчно преброяване на всички бюлетини и за откриване на производство по оспорване на протокола на ОИК-Ветово, с който за кмет е обявен Георги Георгиев, те отново не бяха уважени.

С това делото приключи и се чака решение, което обаче, заради новите искания, може да не е в предвидния от Изборния кодекс срок. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама