Ще купуваме ток по избор от 148 търговци

16:51, 18 ное 15 25 570 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Битовите потребители ще трябва да изберат доставчик на електроенергия от свободния пазар.  Това е заложено в идеята за създаване на либерализиран енергиен пазар у нас.

Според експертите в близките около 5 години, около 5 млн. битови абонати трябва да сключат договори с компании-търговци на еленергия в условията на либерализирания пазар. В момента 64% от потребителите разчитат на регулирания пазар.

Над 12 хиляди са потребителите на електроенергия високо и средно напрежение, които вече купуват на свободния пазар. Това стана ясно днес при старта на националната информационна кампания за предстоящата либерализация на електроенергийния пазар у нас.

В срещата в областната управа участваха зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков и екип от министерството, областинят управител Георги Ранов, представители на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Българският енергиен холдинг (БЕХ), Българската независима енергийна борса, Еелектроенергийният системен оператор (ЕСО) и електроразпределителните дружества, търговци на еленергия, журналисти и др.

Зам.-министър Станков представи общата рамка на функциониране на свободния енергиен пазар. Той обясни възможностите и предимствата на либерализацията, която създава условия на клиентите сами да направят своя информиран избор на доставчик на еленергия.

Крайните потребители на електроенергия трябва много внимателно да си избират търговеца, с когото ще сключат договор за доставка, предупреди зам.- министър Жечо Станков. Той препоръча на битовите абонати да проучат списъка с лицензираните 148 търговци. Според проф. Евгения Харитонова от КЕВР обаче не повече от 40 са реалните играчи на сегашния пазар.

На 8 декември ще заработи в реално време и с реални участници „Българската независима енергийна борса" - дружеството, лицензирано за борсов оператор, което е изцяло собственост на БЕХ. На първата сесия ще се разчита основно на енергия,предложена от държавните ТЕЦ „Марица -изток 2“, АЕЦ Козлодуй и НЕК. Според проф. Харитонова борсата ще стартира без да са утвърдени товаровите профили, това щяло да стане възможно вероятно от началото на следваата година. Причината е, че в момента от трите електроразпределителни дружество само ЕВН е предоставило 8 разработени профила, а другите две компании ЧЕЗ и Енерго Про са предали по три.

И след преминаването към либерализирания пазар електроразпределителните дружества ще запазят собствеността си върху електромерите. Ще могат да спират електрозахранването обаче само след искане от търговеца на електроенергия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама