Посланикът на Палестина у нас изнесе лекция във ВТУ и се срещна с областния управител

17:23, 18 ное 15 / Политика 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес на посещение във Великотърновския университет бе извънредният и пълномощен посланик на Държавата Палестина Н.Пр. д-р Ахмад Ал Мадбух, доайен на Дипломатическия корпус на Арабските посланици в Република България. Негово Превъзходителство изнесе лекция пред студентите от Стопански факултет на тема: “Мирните преговори между Палестина и Израел и предизвикателствата пред Близкия изток.

След лекцията Н. Пр. д-р Ахмад Ал Мадбух и ректорът на Университета проф. д-р Христо Бонджолов проведоха протоколна среща, на която бе обсъдено изучаването на арабски език във Великотърновския университет. Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" е второто висше учебно заведение в България, в което се изучава арабски език, но специалността „Приложна лингвистика с втори чужд език – арабски” е уникална.

Специалността „Приложна лингвистика – английски и арабски език” е открита през учебната 1992-1993 г. в отговор на потребностите на пазара в създалата се след промените през 1989 г. икономическа ситуация. От учебната 2009-2010 година в специалност „Приложна лингвистика с втори чужд език – арабски” имат възможност да кандидатстват и студенти, владеещи и други чужди езици (немски, френски, руски, испански).

По този начин студентите, завършващи специалността, имат по-големи шансове за реализация на пазара на труда, тъй като владеят различни езикови комбинации с два чужди езика. От 2012/2013 учебна година започна обучението и по специалност „Български език и арабски език”. Студентите от тази специалност имат възможността да получат задълбочени знания по арабски език, литература и култура., както и по педагогика и методика на обучението по арабски език.

В момента в двете специалности се обучават общо 16 студенти. От направеното по повод акредитацията на специалността във ВТУ проучване сред дипломиралите се и вече професионално реализирани студенти става ясно, че е всеобщо удовлетворението от избора на тази специалност. Всички споделят мнението, че благодарение на владеенето на сравнително рядък език, какъвто е арабският, те са предпочитани кадри на фона на многото преводачи с популярни езици.

През 2006 г. е открит Библиотечно-информационният център по арабски език и култура. Той функционира като образователен, научен и културен център. В него със студентите се провеждат упражнения по практически арабски език и превод, както и лекционни курсове по История на арабската литература и История и култура на арабските страни.

След лекцията във ВТУ посланикът се срещна с областния управител на Велико Търново. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за културен и търговски обмен с България и по-конкретно с област Велико Търново. Посланикът разказа за тежкото положение, в което са намират хората от окупираните палестински територии.

Палестина проявява интерес към български стоки от всякакво естество. "Стоки от България са добре дошли в Палестина", каза д-р Ахмед Ал Мадбух. Според него би могло да се работи и в насока, фирми от Област Велико Търново да участват в търговски изложения в Палестина.

Пред областния управител той изказа готовност да изпрати график на изложенията, които се провеждат в страната му. Според посланика би представлявало интерес и ако фирми от региона решат да открият свои производства на място в Палестина. 

Областният управител проф. д. ик. н. Пенчо Пенчев получи от д-р Ахмед Ал Мадбух плакет с благодарност за приноса в развитието на отношенията между Република България и Държавата Палестина. От своя страна той му връчи плакет на Област Велико Търново.  Проф. Пенчев изказа желанието и готовността си да работи в посока привличане на инвестиции и търсене на възможности за развитие на двустранните отношения между двата народа, уверявайки Негово Превъзходителство посланика в своите приятелски чувства.

Д-р Ахмед Мохамед Ал-Мадбух е акредитиран като извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина в Р България на 21.01.2009 г. Има бакалавърска степен по политически науки от Ливанския университет в Бейрут, магистър по обща медицина от Медицинския университет в Ростов на Дон – Русия и защитен докторат по специалността „Урология“ в Московския държавен медико-стоматологичен университет. Завършил е и дипломатически курс в Московската дипломатическа академия.

Като посланик на Държавата Палестина е доайен на арабските посланици в Р България от 2009 до 2013 г. От 01.12.2014 г. е доайен на Дипломатическия корпус в Р България, както и доайен на арабските посланици в страната от ноември 2015 г. Роден е на 15.11.1966 г. в Ливан. Владее арабски, английски и руски език.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама