Броиха ръчно бюлетините от изборите в Полско Косово, чака се решение по делото

17:24, 18 ное 15 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На заседание по дело в Административния съд в Русе, заведено по жалба на ПП ГЕРБ за изборните резултати в село Полско Косово, днес са броени ръчно всички бюлетини, както действителните, така и недействителните.

По отношение на вторите всички страни са били съгласни, че правилно са обявени за такива и в двете секционни избирателни комисии (СИК) в селото – с номера 17 и 18.

Припомняме, с атакуваното решение на ОИК-Бяла за избран за кмет на селото е обявен Добромир Добрев от АБВ, а негова опонентка е била Иванка Маринова от ГЕРБ. Жалбоподател обаче е не жената, а партията, която оспорва също така и протоколите на двете СИК.

Страните са се възползвали от правото си на оспорване на бюлетините, като това е направено по отношение на няколко от тях и в двете СИК, взети заедно. Съмнение е имало за две бюлетини, пуснати за Добрев и обявени за действителни. Едната категорично не е отговаряла на законовите изисквания, тъй като е имала само един печат, вместо два, а по другата са били надраскани някакви символи. При това положение Добрев продължава да води в изборния резултат, но вече не с 4 гласа, а само с 2.

На днешното заседание също така са разглеждани и избирателните списъци, предоставени от ГРАО. Оказало се е, че на две места има поставени по два подписа от ибиратели, вместо един, но според прокурора и ОИК-Бяла те са сметнати за един, поради банална грешка на гласоподаватели.

От прокуратурата са изказали мнение, че решението на Общинската избирателна комисия, с което провъзгласява за избран Добромир Добрев трябва да се потвърди, тъй като липсват писмени жалби до ОИК по време на изборния ден, а никой от членовете на двете СИК не е подписал протоколите с особено мнение.

Окончателното решение обаче принадлежи на съда, който ще се произнесе в предвидения от Изборния кодекс срок. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама