Експерт: Българите трябва да са крайно мнителни, няма гаранция за тероризма

18:13, 18 ное 15 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трябва да бъдем крайно мнителни, защото времето е такова. Твърди се, че сме много отдалечени и не сме толкова значителни от гледна точка на терористите, но в крайна сметка ние първо сме членки на НАТО и имаме задължения към тях, второ сме членки на Европейския съюз. Има заплаха и гражданите трябва да са на ясно, че няма човек, който да е в безопасност. Безопасност ще е ако имаш бетонно мазе и се затвориш в него. Това каза пред София Topnovini.bg експертът по национална сигурност Николай Радулов.

Той обясни, че България трябва да вземе пример от другите държави и да подготви образователни брошури за гражданите, в които са описани всички признаци на терористична дейност, за да могат хората да бъдат подготвени как да се държат и за какво да следят.

„Трябва учениците да имат в някои от часовете в училище запознаване с тази материя. Това се нарича култура на сигурност. Това е нещо, към което в следващите десет години ще навлезе трайно в нашето съзнание и децата трябва да започнат от малки да се обучават, как да се предпазят“, смята Радулов.

Експертът посочи, че в културата за сигурност включва това как трябва да се държим на обществени места, как да обръщаме внимание на неща, които по принцип не ни правят впечатление, как да си носим багаж в публичния транспорт, къде можем да го оставяме и къде не можем. По думите му трябва да се оглеждаме и в хората около нас особено, когато сме на стадион, в концертна или театрална зала.

Как да разпознаем терориста

„По начало повечето терористи са хора, които по някакъв начин привличат вниманието. Спомнете си записа от летище „Сарафово“. Този човек се движеше и се оглеждаше. Трябва да проявяваме внимание към хора, които очевидно се стремят да не минават през полетата, през които камерите снимат“, каза той.

Според него, когато видим, че някой се опитва да мине така, че да избегне камерите очевидно той има причина за това. Независимо, че това може да е грешна реакция, трябва веднага да съобщим на охраната, тъй като това може и да е признак на подготовка на терористичен акт, но може и просто да е крадец, който желае да остане анонимен.

„Да следим за движение с голям багаж, който се оставя без наглеждане. Например, някой бута колика с голям багаж, оставя я някъде до стената така, че да не се вижда и се отлъчва от тази количка. Хора, които влизат в сгради, в които има много хора и се опитват да се присламчват към някоя група така че това, че са сами да не прави впечатление“, посочи още Радулов.

Той обясни, че трябва да се оглеждаме и за хора, които са необичайно облечени-например времето е топло, а те имат отгоре по-широчко яке или някаква друга дреха, която прикрива горната част на тялото.

„Нали се сещате, че вероятно или крият оръжие, или имат окачени взривни устройства по себе си. Има много причини, заради които човек може да се облече така, че да изглежда различен и е много възможно, когато съобщаваме за такова различие да сбъркаме и да имат някаква съвсем нормална причина. По-добре е да сбъркаме и органите на реда да му се извинят на човека, отколкото да подценим такава заплаха, да не се обадим и да станем жертва на атентат“, допълни Радулов.

Той обясни, че е мног важно, когато сме на стадиона, на концерт или на някакво мащабно мероприятие, винаги да оглеждаме хората около нас. Какво носят със себе си, как се държат. Трябва да сме най-бдителни, когато има струпвания от хора, които създават шум и суматоха, защото терористите използват това за параван.

Какво трябва да направи държавата, за да подготви хората

Експертът отбеляза, че във Франция, в Англия, в Италия има правителствени сайтове на специалните служби с телефон, който служи само за докладване на признаци за подготовка или извършване на тероризъм.

„Това са преки телефони, зад които стоят експертни служители. А не както е тук през телефон 112 да се подава сигнала. 112 предава на дежурния в съответната областна дирекция, който пък предава на еди кое си районно и докато се получи новината до хората, които трябва да реагират то вече няма смисъл от реакцията. Късно е“, категоричен е експертът по национална сигурност.

Той посочи, че службите ни за сигурност трябва да са такива, каквито са необходими в момента. Те трябва да са гъвкави и подвижни, защото престъпните заплахи се променят. По думите на Радулов заплахите се извършват се от различен тип хора, по различен начин, а за престъпните организации не е никакъв проблем да променят тактиката си и структурата си.

„За да може да се работи така, че да се предотвратяват престъпления, а не да се ходи по опашката на престъпниците службите също трябва да са гъвкави и така да се структурират за момента, че да представляват реална преграда между гражданите и престъпниците“, каза той.

С края на „Ислямска държава“, няма да дойде краят на тероризма

Радулов заяви, че в следващите 10 години световната заплахата ще е тероризмът. По думите му ако се унищожи „Ислямска държава“ опасността ще намалее, но няма да изчезне.

„Има и други терористични организации на други места. Те просто сега са зад рампата на театъра, който се разиграва вън от светлините на прожектора. Ако „Ислямска държава“ бъде унищожена, което се надявам да се случи, техните действия ще се появят на първи план. Службите трябва да са в унисон със съвременните рискове и с обстановката, за да спасят колкото се може повече човешки животи“, заключи Николай Радулов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама