НБУ отрече в университета да е имало набези от чужди граждани

19:02, 18 ное 15 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В онлайн пространството в последните два дни излязоха и бяха мултиплицирани публикации с невярно съдържание, твърдящи, че на територията на НБУ са се случили набези, че студентите масово не посещават лекции от страх и че в Университета са приети за обучение бежанци. И трите твърдения категорично не отговарят на истината. Това се казва в съобщение публикувано на сайта на „Нов български университет“, в непосредствена близост, до който се намира един от бежанските центрове в София.

По-рано днес СДВР пусна информация, че прави проверка във връзка с появилата се информация, че във вторник вечерта група чужди граждани са влезли в сградата на НБУ. От университета опровергаха информацията.

Ето какво още пишат от „Нов български университет“:

След публикуването и разпространението на тези материали НБУ беше обект на засилен медиен интерес и интензивни въпроси от страна на студентите. С оглед успокояване на общественото напрежение, бихме искали да уверим всички, че не е имало такава случка и сме готови да предоставим записите от нашите охранителни камери на разследващи органи, в случай че към тях има интерес. Всички студенти, които се приемат за обучение в Нов български университет, преминават през процедури за прием съгласно закона, а чуждестранните студенти от трети страни и през процедурите на съответните институции.

В Нов български университет протича спокойна учебна и научна дейност с обичаен ритъм.

Бихме искали също така да Ви информираме, че ръководството на университета е в постоянен диалог с представители на всички институции, свързани с увеличения брой бежанци в страната, още от лятото на 2013 г., включително и с Държавна агенция за бежанците и ръководството на Центъра за настаняване, намиращ се в кв. Овча купел, както и МВР.

Взели сме всички мерки, които зависят от Университета, включително за допълнителна осветеност в района в късните часове, постоянен пост на охранителите на всички входове на територията на НБУ, непрекъснато видеонаблюдение с над 100 камери и засилена бдителност на служителите. Предприели сме и ще продължаваме да предприемаме всички възможни мерки, като регулярно актуализираме системата си за сигурност в рамките на закона и на нашите правомощия.

Съгласно изявлението на министъра на вътрешните работи във връзка със случилото се на 13 ноември 2015 г. в гр. Париж, в НБУ се изпълняват всички предвидени от съответните органи препоръки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама