Атанас Чобанов: "Ислямска държава" няма изгода да удари България, защото може да затворим границите

19:25, 18 ное 15 / Политика 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България не представлява сериозен интерес за "Ислямска държава". Удар по София няма да предизвика такъв интерес като удар по Париж. Страната ни се използва за преминаване на членове на организацията към Европа. При евентуална атака срещу България службите ще се мобилизират и може да затворят границите. Това не устройва "Ислямска държава". 

Така главният редактор на сайта за разследваща журналистика "Биволъ" Атанас Чобанов коментира пред София Topnovini.bg има ли заплаха за България от терористична атака след поредните драматични часове в Париж. Припомняме, че рано сутринта в предградие на френската столица беше проведена спецакция, при която бяха убити трима джихадисти, а седем бяха арестувани. Всички те са свързани с атентатите в Париж в петък вечерта.

По думите на Чобанов идеологията на радикалния ислям е "заразна в определени среди от населението от арабски произход". 

"Там младите нямат перспектива и се изживяват като някакви герои от филм. Привлича ги това членство в тайно общество, тъй като "Ислямска държава" е точно такова общество, което им обещава блага", каза още журналистът. 

Според него специалните служби трябва да отделят повече внимание на хората, които проповядват радикален ислям. Това били около 5-6 хиляди души. Именно за справянето с този проблем френският президент Франсоа Оланд обеща в днешното си слово, че ще се открият 8000 нови работни места в службите, полицията и изобщо за сигурността. 

Чобанов добави, че не очаква скоро да има нови атентати, тъй като по принцип има затишие след терористична атака. Той все пак припомни случая с френското хумористично издание "Шарли ебдо". Тогава след първия удар последва и втори, само два дни по-късно. 

"Този път като че ли полицията успя да локализира и да ограничи евентуална следващата атака. Мисля, че няма да има известно време удари от страна на терористите, но ситуацията е непредвидима и всичко може да се случи", уточни Атанас Чобанов. 

Той каза още, че усеща тягостно настроение сред французите в последните дни, което е напълно нормално. Въпреки това, животът в Париж продължавал, като не се забелязвала паника сред местното население. Няма и вражда между християни и мюсюлмани, тъй като разумно мислещите хора осъзнавали, че виновниците за атентатите са екстремисти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама