Драстично скачат глобите за препълнени контейнери с боклук и непочистени улици

23:09, 18 ное 15 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столична община въвежда по-високи глоби за неизпълнение на ангажиментите по договорите за почистване.  Санкциите, които са предвидени в новите договори за почистване, които Столичния инспекторат ще налага, са значително увеличени.

За пропуснато обслужване на един контейнер, за което санкцията от 110 е станала, ще стане  500 лева, което е 5 кратно увеличение. За уличните кошчета увеличението е 4 кратно, за ръчното и механизираното метене – двукратно.

За зимните дейности по обработване на улици и булеварди увеличението на глобите е 8 пъти. Най-значително е увеличението за непочистени спирки и пешеходни пространства – над  200 пъти.

„Целта ни е не да увеличим разходите в бюджета, а по-скоро по никакъв начин фирмите да не си позволяват да се стига до такива неизпълнения, защото това касае ежедневния живот в София”, обясни зам.-кметът по екология Мария Бовджийска.

Тя уточни също, че санкциите вече ще се прилагат директно при тяхното установяване и няма да се дава срок за тяхното отстраняване, както беше до сега, а при не отстраняване санкцията ще се налага повторно със съответен коефициент за тежест. Другите основни пера в план-сметката са разходите за третиране и депониране на битови отпадъци.

Бюджетът, който общината предлага  за лятно почистване е с 8 милиона лева повече спрямо миналата година, а за зимно почистване – с 1 милион лева повече..

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама