Конференция „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието” в Русе

07:20, 19 ное 15 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Евродепутатът Мария Габриел организира в Русе конференция „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!”. В навечерието на конференцията русенци ще могат да гледат спектакъла „Първият мъж” по истински истории на жени, жертви на насилие. Утре, 20 ноември, от 10:30 часа в зала „Европа” в Доходното здание в Русе, ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел организира конференция, част от Националната кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!”.

Инициативата се реализира в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация „Общество за справедливост”, Фондация „Асоциация Анимус” и Фондация „Български център за джендър изследвания”. Специален гост на конференцията в Русе ще бъде Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България.

Националната кампания е подкрепена на най- високо европейско ниво в лицето на еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова и координатора на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду.

Инициативата е израз на идеята на Мария Габриел и Жени ГЕРБ за мащабна кампания срещу насилието над жените с цел повишаване чувствителността и информираността на обществото към този сериозен проблем и по- силно ангажиране на отговорните институции. Кампанията се провежда и в контекст на писмената декларация, с която зам.-председателят на Групата на ЕНП и нейни колеги от Европейския парламент призоваха  Европейската комисия да обяви  2016 г. за Европейска година за борба с насилието над жените.

В конференцията в Русе ще участват кметът Пламен Стоилов, народните представители Пламен Нунев и Светлана Ангелова, представители на МВР, Окръжна и Районна прокуратура, неправителствени организации, ръководители на училища и университети, младежки сдружения и други. Силен акцент в дискусията ще бъде и участието на мъже от Русе от света на спорта и културата като посланици на кампанията – председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, актьорът Енчо Данаилов (бате Енчо) и хореографът Богдан Донев.

Днес, 19 ноември, от 19:00 часа в Голямата театрална зала на Доходното здание ще се играе спектакъла „Първият мъж”, базиран на истинските истории на три жени, пострадали от психологическо и физическо насилие. Спектакълът е копродукция на Национален център на хората с увреждания и Университетския театър към Нов български университет. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама