Библиотекари и музейни служители в Бургас стягат протест

07:41, 19 ное 15 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители в музеи, библиотеки и галерии в Бургас излизат на протест срещу Бюджет 2016 следващата седмица. Те са недоволни от това, че от 2016 година ще бъдат оценени на минимални работни заплати. Това съобщи за Topnovini.bg Анета Лечева, която е председател на синдикалната организация на библиотеките и председател на бранш „Култура“ за Община Бургас. Протестът ще се проведе на 24 ноември от 09:30 часа на площад „Тройката“. Той ще протече под надслов „Ден на недоволството“.

„Конкретните ни искания са за повишаване на заплатите. От началото на 2016-та минималната работна заплата става 420 лева, а нашите основни заплати започват от толкова. Недоволни сме от това, че в продължение на години никой не е помислил за нашия бранш, а възнагражденията, които получаваме, са минимални и недостойни, въпреки условията на труд, в които работим“, заяви Анета Лечева.

Тя уточни, че исканията на служителите на галериите и музеите се различават от тези на библиотекарите до някаква степен.

„Библиотекарите са настроени негативно, тъй като исканията, които са включени в протестните писма, са завишени и не са реалистични“, коментира още Лечева.

По нейните думи в протестът ще се включат служителите от регионалната библиотека „Пейо Яворов“, както и тези от читалищните библиотеки, а също и работещите в местните музеи и галерията „Петко Задгорски“.

Протестът ще започне от площад „Тройката“, като шествието ще премине по „Александровска“ и ще приключи пред сградата на Общината, където хората ще връчат протестни писма на кмета Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама