7 от 10-те Общински съвета във Великотърновска област с избрани председатели от ГЕРБ

08:45, 19 ное 15 / Политика 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седем от 10-те Общински съвета във Великотърновска област с избрани председатели от ГЕРБ, партията е с най-голям брой съветници и кметове в региона, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ във Велико Търново.

Представители на ГЕРБ ще ръководят местните парламенти в 7 от 10-те общини на Великотърновска област. Те бяха избрани след тайно гласуване по време на първите сесии на общинските съвети в региона. Така председател на ВТОбС е Венцислав Спиридонов, в Г. Оряховица – Даниел Костадинов, в Елена – Стоян Златев, в Лясковец – Даниела Арабаджиева, в Свищов – д-р Кристиян Кирилов, в Павликени – Ваня Антонова и в Златарица – Стефан Бранзелов.

След тези избори ГЕРБ отново получи най-голямата подкрепа във Великотърновска област, увеличи доверието, с което се ползва сред жителите и затвърди позициите си на водещ политически субект. Партията има свои представители във всички общински съвети в 10-те общини, като на повечето места осезаемо увеличава присъствието си в тях.

Съветниците от ГЕРБ в областта вече са 78, което е почти двойно в сравнение с мандатите, спечелени след изборите от 2007 г, когато се говореше за „вълна ГЕРБ“. Този брой е и значително по-голям, в сравнение с числеността на общинските съветници на ГЕРБ от изминалия мандат, когато в областта те бяха 67.

В общините Лясковец и Елена ГЕРБ има пълно мнозинство в общинските съвети - в Елена с 10 от общо 17 съветника, а в Лясковец с 9 от 17.

Спрямо предходния мандат, ГЕРБ изгуби 1 кметско място – това в Стражица. Наблюдава се обаче реално увеличение на подкрепата за кандидата и досегашен управник инж. Детелина Борисова, според официалните цифри, които са красноречиви. На първия тур за Борисова са гласували 2456 души, или с 1100 човека повече, в сравнение с гласувалите на първи тур от 2011 г.

На балотажа инж. Детелина Борисова получи подкрепата на 3048 свои съграждани. Важно е да се подчертае, че макар да изгуби мажоритарната надпревара, ГЕРБ е първа политическа сила в Стражица. След вота за Общински съвет партията значително увеличава одобрението, което събира сред стражичани. По-голям е и броят на общинските съветници в групата на ГЕРБ, които вече ще са 6, на фона на досегашните четирима.

След балотаж бе избран и кметът на Г. Оряховица. Инж. Добромир Добрев запази голямата разлика от първия тур между него и неговия опонент. Той спечели балотажа с 8 960 гласа, или 64.78% подкрепа, срещу 4 871 гласа и 35.22% за опонента му.

Кандидат кметовете от ГЕРБ спечелиха още на първи тур и с внушителна преднина във В. Търново, Елена и Лясковец.

На първия тур, в областта бяха избрани и 34 кметове на населени места, издигнати от ГЕРБ. Това е около 1/3 от всички 117 населени места, в които се проведоха преки избори. След балотажа кметове, издигнати от ГЕРБ ще управляват 42 населени места в региона, като още десетки села имат управници, подкрепени от най-голямата партия.

В областния център - община Велико Търново, от общо 24 населени места, чиито жителите избираха свой кмет, кандидатите на ГЕРБ спечелиха от първи тур в половината – 12 села. Партията получи и доверието на хората в градовете Дебелец и Килифарево, както и в едно от най-големите села Самоводене, след балотажа.

За информация: след окончателния вот от 2011 г. ГЕРБ имаше избрани кметове в 18 села с преки избори в областта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама