ВСС уволни Румяна Ченалова дисциплинарно (обновена)

10:21, 19 ное 15 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни съдия Румяна Ченалова дисциплинарно, предаде репортер на София Topnovini.bg.. Решението е взето единодушно – с 22 гласа "за" и нито един "против" или въздържал се. Представляващият на ВСС Соня Найденова обясни, че решението е взето без Камен Иванов, който е заявил отвод.

Преди заседанието на съвета стана ясно, че дисциплинарната комисия на ВСС е излязла с решение Ченалова да бъде уволнена от съдебната система, за което тя е била уведомена още на 3 ноември. 

Ченалова не се яви на изслушването й днес пред Етичната комисия на ВСС по повод изтеклите записи на разговорите й с Владимира Янева.

Вчера тя получи второ обвинение, този път по делото "Соло".

Първото дело срещу съдия Ченалова е за документно и длъжностно престъпление, свързани с работата ѝ по търговското дело на "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ООД срещу Националната електрическа компания (НЕК). На два пъти тя беше отстранена от длъжност  заради образуваното срещу нея дисциплинарно производство за забавено произнасяне по около 50 дела, като само по едно е близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", което уронило престижа на съдебната власт и за забавено администриране на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания. 

В резултат на развито производство на Върховния административен съд (ВАС) ВСС образува дисциплинарно производство за дисциплинарна отговорност на Владимира Янева. Беше обявен и дисциплинарният състав, избран чрез жребий - Соня Найденова, Юлиана Колева и Румен Боев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама