Над 100 ученици в Шумен се докоснаха до бойните оръжия на военните

11:30, 19 ное 15 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При засилен интерес премина денят на отворени врати във военните формирования 34200 и 54060 на Шуменския гарнизон.

Инициативата на военните е по повод празника на Сухопътни войски – 19 ноември. Датата е свързана със 130-годишнината от Сръбско-българската война.

„По традиция ние отваряме врати на този ден за ученици, патриотични организации и граждани”, каза кап. Милен Ангелов и допълни, че проявата се радва на голям интерес както от малки, така и от големи.

Във военното училище в Шумен бяха изложени различни видове бойно оръжие – автомат, карабина със снайпер, картечници, както и гранатомети. Над сто ученици разгледаха оръжията и армейския музей.

 „Идеята ни е да може гражданите да се докоснат до оръжието без препятствия”, каза военният.

Най-нетърпеливи бяха малчуганите от Трето основно училище. Те минаха покрай всички маси с оръжие и ги разгледаха.

„Това са бойни оръжия. Те са зачислени на войниците, които ги представят, и се ползват в Българската армия”, обясни кап. Ангелов.

Военните показаха основни техники за мерене и стреляне. Обясниха на децата как се разглобява оръжието и какво е важно да се знае при работа с него.

„Най-много ме впечалиха „Калашниците” – колко са големи и на какво разстояние хвърлят и колко са тежки”, разказа малката Гергана, която за пръв път вижда оръжие на живо.

„На мен най-много ми харесаха базуките, защото са големи и ракетите могат да експлодират”, пък каза нейният съученик Николай.

Впечатлени от военната техника бяха и по-големите ученици. Освен да се прицелят, те не пропуснаха шанса и да се снимат за спомен с най-впечатляващите огнестрелни оръжия.

Станислав е ученик в СОУ „Йоан Екзарх Български”. Той разказа, че за пръв път има толкова близък досег с оръжие.

„По-дребните хладни оръжия ми бяха най-интересни, заради самата им изработка”, каза той.

„Харесаха ми най-много картечницата и снайпера. Едното е много бързо, а другото - точно”, споделя впечатленията си друг ученик - Христо, които за пръв път се докосва до огнестрелни оръжия. Той заяви, че би обмислил да се включи в редиците на Българската армия, когато завърши.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама