Бюджет 2016 мина на първо четене в парламента (обновена)

12:59, 19 ное 15 / Политика 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание прие на първо четене държавния бюджет за 2016 г., предаде репортер на София Topnovini.bg. 

 

От 212 гласували, 138 депутати бяха "за", 65 "против" и 9 "въздържали се". Управляващото мнозинство подкрепи предложения от правителството бюджет. В негова подкрепа гласуваха народните представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт.

 

По време на дебатите патриотите се заканиха, че няма да подкрепят правителството, защото голяма част от министрите напуснаха пленарната зала.

 

"Атака" БСП и ДПС гласуваха против. 

Дефицитът за 2015 г. се планира да достигне 3,3% от БВП на касова основа и 2,8% от БВП на начислена основа. В проекта на правителството за 2016 г. са заложени лимит на емитирания дълг до 5,3 млрд. лв., минимална работна заплата от 1 януари 420 лв., ръст на пенсиите с 2,1% и се запазва плоският данък. Очакваните приходи в държавния бюджет през 2016 година са малко над 33 млрд. лв., което е с 1,36 млрд. лв. повече от средствата през тази година. Увеличението се дължи основно на повечето данъчно-осигурителни приходи. Разходите са в размер на 34,8 млрд. лв., което е 39,4% от брутния вътрешен продукт на страната.  В Бюджет 2016 е заложено реалният растеж на БВП да достигне 2,1%, както и запазване на относително стабилни нива на растежа през 2017 и 2018 г., съответно 2,5% и 2,7 на сто.

Финансовият министър Владислав Горанов предвижда да се увеличи трудовата заетост с 0,4%, което ще помогне положителната тенденция да се затвърди и да продължи спада на безработицата до 9,1%.

 

Инфлацията през следващата година ще е 0,5%. Ще се запази и ниско нивото на данъчната тежест.

 

ДПС не подкрепи бюджета с аргумента, че фискалната консолидация е необходимо условие, но не и достатъчно за запазване на финансовата стабилност. 

 

„Още в първия абзац на мотивите към законопроекта правителството казва, че основен приоритет е запазване на стабилността на публичните финанси", посочи Цонев.

 

По думите му в областта на публичните финанси не може да има сериозен стабилитет без икономически растеж. 

 

„От миналата година европейската икономика показва подем в рамките на около 2 процента. В този бюджет няма достатъчно активна политика за насърчаване на икономическия бюджет", убеден е депутатът от ДПС. 

 

Лидерът на БСП също не спести критиките си към разчетите на финансовото министерство. „Това е бюджет на задълбочаващите се неравенства, което е свързано и с данъчната политика на правителството и с параметрите на бюджета, които не държат сметка как ще издържат общините", обяви Михаил Миков и допълни, че не вижда перспектива пред страната с този бюджет. 

 

Според него, ако триумфалното печелене на изборите е било отчитано доста мощно в медиите, то днес всяка от партиите, подкрепяща управлението, търсила начин да се разграничи от този бюджет.

 

По думите му през следващата година ще харчим все повече пари, защото е нова изборна година. 

 

Мариана Тодорова от АБВ сподели, че ще подкрепят бюджета, въпреки че имат своите забележки. От партията на Георги Първанов отново ще предложат отпадането на плоския данък, като ще инициират и обществен дебат по темата. 

 

Мартин Димитров от Реформаторския блок отбеляза, че за дефицита в бюджета е виновно правителството на Пламен Орешарски. "След всяко управление на БСП фалира поне една банка, а понякога и повече", отбеляза той и допълни, че социалистическата партия е доказала за пореден път, че е неспособна да управлява. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама