Проблеми има, но в община Шумен са готови да посрещнат зимата

13:42, 19 ное 15 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уличното осветление, дървета, които пречат на електропреносната мрежа, .липса на техника за почистване на снега в някои села – това бяха част от проблемите, които се поставиха на заседанието на Общинския щаб за защита при бедствия, който бе ръководен от кмета Любомир Христов.

В зала 363 на Общината присъстваха всички служби, институции, ангажирани с работата при зимни условия и кметовете на населените места в общината.

В град Шумен всички са подготвени да посрещнат зимата. Това стана ясно от докладите на представителите на енергото, ВиК дружеството, фирма “Барс”, която има договор за почистване на града до края на годината, ОП “Паркинги, гаражи и благоустройство, които чистят малките улички в града, ОП “Обреден дом”, който поддържа алеите в парковете и гробищния парк, автобусният превозвач, Спешният медицински център, институциите, които предоставят социалните и здравните услуги и всички ангажирани с нормалното протичане на живота в Шумен.

Осигурени са инертни материали и техника за опесъчаване и почистване на града при зимни условия.

Това заявиха от “Барс” и ОП “Паркинги, гаражи и благоустройство.

Договорът на фирма “Барс” с община Шумен за почистване на улиците изтича до края на тази година, но в момента върви процедура за избор на фирма, която ще се грижи за зимното чистене през следващата година.

ОП “Паркинги, гаражи и благоустройство”, които ще чистят 160 от малките улици в града, заявиха готовност да се справят с евентуално усложнена обстановка. Разполагат с 15 машини, но ако имат още толкова ще изпълняват задълженията си още по-добре. Другото общинско дружество “Обреден дом” също е готово да изпълнява своите задължения,  от там вече са започнали и разнасянето на сандъците с пясък по селата.

Основен проблем, и в града, и в селата се оказа липсата на добро улично осветление.

Според Любомир Пашов директор на дирекция " Устройство на териториите, контрол на строителството и екология " с 80 хил. лв., колкото са парите за поддържане на уличното осветление в общината, няма как да “светне” и тези пари трябва да се увеличат.

Директорът на дирекция “Инспекторат” Свилена Иванова отново напомни, че тротоарите пред блоковете и магазините трябва да се чистят от живущите, наемателите, съдържателите. Тяхно задължение е и премахването на ледените висулки. При по-сложни обстоятелства висулките ще се премахват от Гражданска защита. От инспектората ще правят проверки ежедневно за спазване на наредбата.

Повече проблеми поставиха кметовете на селата в общината. Почистване на дървета, чиито клони пречат на кабелите на енергото, своевременно почистване на пътищата между населените места, където стават навявания и се образуват преспи, подобряване на уличното осветление поискаха кметовете.

Селата в общината имат договори с фирми за почистване на улиците до края на годината. Сега те очакват параметрите на Общината, за да могат да подновят договорите си. Много от населените места разчитат на техниката на местни земеделски стопани и кооперации, която ползват при тежки зимни условия.

Повечето от кметовете заявиха, че хората по селата няма да имат проблеми с доставката на хранителни продукти и снабдяването с вода. В повечето села има магазини, а в някои и фурни, а при спиране на централното водоподаване в селата ползват вода от обществени чешми.

Не така стоят нещата с тока. Повечето от кметовете обясниха, че около жиците трябва да се извърши сеч на дървета, а тази дейност не е в техните правомощия и чакат институциите, които могат да свършат тази работа.

В много от селата няма постоянно функциониращи здравни служби и за грижа от лекар и на такава се разчита или от близкото село, или от град Шумен.

До скоро в селата е и имало проблем с доставката на дърва да отопление. Ситуацията вече е под контрол, докладваха кметовете и дърва ще има за всички.  

И по селата, и в града училища и детски градини са снабдени с необходимите дърва, въглища за отопление през зимата, както и с хранителни продукти при евентуална сложна обстановка.

В началото на заседанието Лили Велева от хидрометеорологичната служба в Шумен направи прогноза за мека зима. От лабораторията изпращат прогнозата за времето на всички служби и институции, така че те да имат готовност да реагират.

След като изслуша институциите какво са направила и как са подготвени за реагиране при тежки условия, кметът Любомир Христов препоръча стиковане на всички, за да не ни изненада зимата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама