Общината преразпредели милиони от неосъществени проекти

15:10, 19 ное 15 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешното си заседание Столичния общински съвет одобри актуализация на бюджета за третото тримесечие на 2015 год. Преди гласуването общинските съветници дебатираха повече от час.

Първи срещу доклада скочиха от БСП. Те запитаха защо инвестиционни разходи се пренасочват за текущи плащания. Милка Христова даде пример,че според доклада 92 хил.лв., предвидени за реконструкция на Зоологическата градина, са били пренасочени за ремонт на детска градина.

„Не разбирам защо са пренасочени още 7 млн.лв за изграждане на интегрирана интелигентна система за управление на светофарите. За това имаше отпуснати 8,7 млн.лв., от които 1,9 млн. са пари на общината, а 6,8 млн.лв са по оперативна програма. Сега изведнъж виждаме, че още 7 млн. са били прехвърлени от бюджета на общината. Защо е нужно това“, запита Христова.

Общинският съветник Орлин Алексиев, който е и председател на постоянната комисия по финанси, обясни, че много от обектите, които общината има за изпълнение по оперативни програми се осуетяват заради обжалвания или процедури по отчуждаване. Това налагало и преразпределението на парите за тях, за да не ги изгуби общината.

"Съгласна съм с колегите, които говорят за начина на преразпределение. Съгласна съм, че не е редно да се пренасочват капиталови разходи за текущи разходи и затова сме изключително внимателни и отговорни за този процес“, коментира пред общинските съветници кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичният общински съвет реши да прехвърли и 5 млн. лева, предвидени за инвестиции в тазгодишния бюджет, към чистотата. В доклада на зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов пише, че 1 млн. лева са за корекция на река Драгалевска от ул. "Сребърна" до кв. "Лозенец", 1 млн. лева са за разчистване и разместване на електро и телефонни кабели в "Модерно предградие", 1 млн. лева са за ремонт на съществуваща корекция на река Владайска в участъка от ул. "Камен Андреев" до бул. "Княгиня Мария Луиза", както и 2 млн. лева от проекта за кръстовище на две нива при бул. "Акад. Иван Гешов" и бул. "България".

По думите на вносителя това става, защото по четирите проекта има съдебни обжалвания и те няма да могат да се реализират през тази година.

"Колегите обясниха какви са трудностите, които срещат някои от инвестициите, но всичко беше в рамките на нормалното. До последния момент има обекти, по които работата продължава и ако времето е по-добро, съответно голяма част от тях ще напреднат", коментира Барбалов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама