Ненчев: Дори калашниците от Париж да са български, не можем да носим отговорност

15:23, 19 ное 15 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военният министър Николай Ненчев обяви, че дори хипотетично да се предположи, че оръжието, използвано от атентаторите в Париж, е българско, проверката би била трудна. „Калашниците са произведени някъде около 70-80-те години, което би било много сложно и трудно. Дори хипотетично да предположим, че те са били произведени в България, не бихме могли да носим отговорност за тях”.

Той, както и външният министър обяви, че ако ни бъде поискана помощ от Франция, ще се отзовем в рамките на възможностите, с които разполагаме. Според него е възможно това да е с логистична подкрепа, с обмен на информация, нещо, което е изключително важно”, заяви Ненчев. Той уточни, че разполагаме с доста информация, свързана с нашето военно разузнаване.

„Считам, че биха могли да поискат в тази посока нещо, биха могли да поискат експертиза, допълнителна информация, свързана с бежанските потоци. Ще окажем пълно съдействие. Имаме контингенти и към този момент, така че си вършим достатъчно добре работата.

На въпрос за участието на България в операция в Сирия обаче Ненчев се размина с премиера Бойко Борисов, който по-рано беше категоричен, че България няма да участва в такава. Според Ненчев теоретически участието ни е възможно и той би се радвал, ако е възможно.

„Бих се радвал, ако е възможно. Не сме водили до момента разговори в този смисъл. Предполагам, че това решение ще се вземе на ниво министри на отбраната на ЕС и в НАТО. Естествено, че имаме готовност да участваме в сухопътна операция, имаме и задължение. Една от основните мисии, която е пред МО и въоръжените сили е точно такава – да участваме в мироопазващи действия извън границите на България”, каза още Николай Ненчев

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама