В Русе стартира 15-тото издание на медийния фестивал "Българската Европа"

15:51, 19 ное 15 / Култура 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Множество високи гости уважиха старта на станалия традиционен медиен фестивал "Българската Европа", който бе открит днес в Канев Център на Русенския университет. Сред гостите бяха ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, зам. областният представител Явор Янчев, ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев, членът на СЕМ Иво Атанасов, известният български журналист Бойко Станкушев и много други. Водещ на откриването бе Илия Деведжиев.  

В своите приветствени слова официалните лица изразиха своето задоволство от дългогодишната традиция, която фестивалът е успял да наложи, особено в медийна среда, в която взаимоотношенията между колеги не винаги са от най-приятелските. Бойко Станкушев с носталгия си спомни за времето, когато радио-продукциите са имали силно представителство в подобни събития, но от друга страна "бъдещето е на телевизиите и електронните медии, и трябва да им отдадем заслуженото". Проф. Белоев поздрави организаторите за добрата организация, и ги увери, че Университетът ще продължи да подкрепя и популяризира подобни събития. 

На организаторите бе връчен и поздравителен адрес от името на областния управител Стефко Бурджиев. 

Тази година фестивалът ще продължи от 19 ноември до 4 декември, и в него участват 91 предавания, репортажи и документални филми на 7 български телевизии. Филмовата програма на фестивала продължава традицията да среща публиката с качествено българско и европейско кино. Прожекциите ще съчетаят фестивалната програма с още една инициатива на сдружение „Европейски пространства“ – киноклуб „Синята къща“. На 26 и 30 ноември и на 3 декември филмовите срещи ще бъдат в Историческия музей. 

Две дискусии ще бъдат организирани в петък, 20 ноември. Журналистът Бойко Станкушев ще води дебат по темата за мигрантската вълна в Европа. Ще бъдат коментирани и репортажи от Париж след терористичните атаки. Председателят на Форум Гражданско участие Ива Таралежкова ще модерира дискусията за местните избори и гражданското участие. Ще бъдат представени инициативите „Забраненият референдум“ и „Индекс на гражданското участие в общините“.

Награждаването е в петък, 20 ноември, от 19.00 – преди прожекцията на българския филм „Урок“ – селектиран в челната тройка на европейските филмови награди LUX.

Пълната програма на прожекциите и дискусиите, както и подробна информация за участниците и техните продукции, е достъпна на сайта на фестивала. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама