"Светове” от масло и дърво оживяват във варненска галерия

16:01, 19 ное 15 / Култура 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложбата "Светове” събира двама талантливи автори от Разград в пространството на галерия „Актив арт". В продължение на около две седмици варненската публиката ще може да разгледа над тридесет художествени произведения в техниката на маслената живопис на Тодор Тодоров и Рашо Йорданов, които поставят редица въпроси пред внимателния наблюдател.

"Аз подкрепям идеята, че абстрактното изкуство се появява от нещо, което идва извън изобразителното изкуство. Образът на моята работа е покана за посетители, критици, философи, психолози  да се опитат да формулират какво се случва в тази област, как се ражда образът. Така ,че може би най-силният аргумент на моите работи е тяхната осъзната емоционалност, споделя авторът Тодор Тодоров.

Творчеството на колегата му Рашо Йорданов е едно пътуване във времето, диалог с минали цивилизации и култури, пътуване, което преминава граници и поставя своите знаци. Енергията, оставена от предишни културни епохи, зарежда въображението на художника, предизвиква го и той създава своите митове и легенди.

"За мен провокацията идва от дървото. Правя живопис върху дърво”, коментира Йорданов, припомняйки, че маслената живопис израства върху църковната и, че някои от работите на великия Леонардо да Винчи също са били върху дърво.

Рашо Йорданов е роден на 11 август 1952 г. в Разград. Член е на Съюза на Българските художници от 1985 г. Печели Награда за млад автор п рез 1987 г. Има редица знакови участия в международни изложби.

Тодор Тодоров  е роден на 9 юли 1954 г. в София. Завършил е специоналност "Стенопис” при проф. Никола Гелев във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Член е на СБХ от 1985 г. От 2001 г. е директор на ХГ „Илия Петров” в Разград. Участвал е в международни конкурси и изложби в страната и чужбина.

Изложбата "Светове” ще бъде официално открита от 18 часа на 20 ноември и ще остане на разположение на варненската публика до 15 декември.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама