Георги Кадиев предлага годишният платен отпуск да стане 25 дни

16:03, 19 ное 15 / Политика 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Годишният платен отпуск да бъде увеличен от 20 на 25 дни. Такова предложение за промени в Кодекса на труда е внесъл в Народното събрание депутатът Георги Кадиев. Информацията той обеви на личната си страница във Фейсбук, където е публикувано и писмото му до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Сред мотивите, посочени в исканите промени в трудовия кодекс, са намаляването на стреса като превенция на заболяванията и повишаването на качеството на живот. Депутатът дава за пример редица държави, в които тази мярка вече е приложена. По думите му на повече почивни дни се радват жителите на Дания, Финландия, Швеция, Франция, Австрия и Люксембург.

В предложението си, адресирано до Цачева, Кадиев цитира и статистика, според която повече от 50% от българите страдали от стрес на работното място, което пряко влияело на тяхната работоспособност и жизненост. Сред аргументите на депутата е и изследване, според което годишно 82000 българи имат сериозни здравословни проблеми, вследствие на натрупания стрес.

В искането си Кадиев оспорва твърдението, че в България националните официалните празници са твърде много и компенсират относително краткия платен годишен отпуск.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама