МВР и охранителните фирми ще си сътрудничат в Старозагорско

16:13, 19 ное 15 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възможностите за сътрудничество между полицията и частните охранителни фирми обсъдиха днес в Стара Загора. Това стана на среща инициирана от областния  управител инж. Георги Ранов, между държавните органи, отговарящи за реда и сигурността в областта и частни охранителни фирми. На срещата присъстваха Маноил Манев, зам.- областен управител, представители на ОДМВР, ДАНС, служба „Охрана  на съдебната власт”, Пожарна безопасност и лицензирани частни охранители на стратегически и търговски обекти.

Тя бе първата от поредица срещи под егидата на областния управител. Регулярните срещи ще имат за цел  засилване на мерките за сигурност, провеждане на мероприятия, даващи адекватна информация за това, как да се реагира в извънредни ситуации и най-вече при заплаха за живота и здравето на хората в областта, както и за опазването на обществения ред.

На днешното заседание се обсъдиха мерки и възможности за сътрудничество между частните охранители и полицията. Повишеното ниво на сигурност ще бъде пропорционално на повишеното доверие на гражданите, коментира инж. Ранов.

На срещата се обсъдиха евентуални съвместни действия при проверки на обществено значими обекти, начините за констатация на лица с рисков профил, на съмнителен багаж, особено на места, където има струпване на хора. „Тясно сътрудничество означава по-близка комуникация. Искаме ракцията от страна на институциите по всеки повод, свързан със съмнения за евентуални проблеми, да бъде координирана, бърза и адекватна”, каза инж. Ранов.

„Факт е, че охранителната дейност изисква съвкупност от специализирани способности, формирани на основата на ясно разписани правомощия, гарантиращи ефективност на резултата от нея, т.е. тя е свързана с редица обстоятелства, които я правят съответна на целта си”, коментира Маноил Манев. След атентатите в Париж контролът върху всички охранявани обекти е засилен. Това обаче увеличава нуждата от допълнителен инструктаж на охранителите, от проверки по контрол на пропускателния режим - на личен багаж, документи, визуален контрол, на изправност на техника.

Проведената междуведомствена среща днес бе първа по рода си както за областта, така и за страната. Тя даде заявка за регулярно и канализирано взаимодействие между институциите в региона, коментираха участници.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама