Зам.-министър Кастрева: Важно е всички да са наясно с философията на новия Закон в образованието

16:36, 19 ное 15 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 „Срещата е от изключителна важност за всички учители и директори на училища и за всички заинтересовани представители на местната власт и социални партньори, за да са наясно с философията на новия Закон на предучилищното и училищното образование”, това каза заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева преди работната си среща в Сливен.

Тя добави, че е необходима  обратна връзка, за да се чуят оценките за проектите за утвърждаване на  държавните образователни стандарти, от които първите три вече са предложени и са готови за подпис от министъра.

Над 250 гости, сред които началниците на Регионалните инпекторати по образование, експерти и директори на училища от областите Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен участваха в работната среща със зам.-министър Кастрева.

Целта на срещата бе запознаване с разпоредбите на предучилищното и училищното образование, както и предстоящото изготвяне на държавните образователни стандарти.

Министър Кастрева поясни, че при срещите, които провеждат в страната, местните специалисти най-вече питат за развитието на професионалното образование, в какви срокове ще навлезе новата образователна структура, как може да се прояви училищната автономия, за ролята на обществения съвет.

"Все нови неща, с които системата не е свикнала, а това е нашата цел да покажем на колегите, че се стараем да стъпим на добрите традиции, да ги разгърнем и да дадем нови възможности”, добави Кастрева.

 „За нас е важно да се направи промяна, отговаряща на потребностите на децата на 21 век.Отговаряща на необходимостта на квалифицирани кадри, отговаряща на интересите на децата, защото те са много различни от децата, които са били преди десетилетия. Затова и системата трябва да бъде гъвкава и динамична”, категорична е зам.-министърът.

„Това е една дългоочаквана промяна. За нея сме говорили години назад във времето. Това е четвъртият опит на депутатите да променят закона и от 30 септември той е факт. В  него са разписани общо 19 образователни стандарта. Законът дава по-голяма училищна автономия и директорите и те  ще имат повече свобода да вземат решения.Стараем се да стъпим на добрите традиции, да ги разгърнем и да дадем нови възможности”, поясни зам.-министърът.

Новият закон ще влезе в сила от 1 август 2016 година, а подготовката е за 19 стандарта.

Относно сигурността и охраната след трагичния инцидент в сливенско училище, зам.-министърът обяви, че веднага е изискано не само от училищните ръководства, но и местната власт да осигурят условия, които да са гаранция за създаването на безопасна училищна среда.

„Грижата ни е към всички и апелът ни е към всички”, каза в заключение Ваня Кастрева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама