"Репортери без граници": България има най-лошия рейтинг за свободата на пресата

16:57, 19 ное 15 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България има най-лошия рейтинг за свободата на пресата от всички държави - членки на Европейския съюз, в класацията на "Репортери без граници". Това напомни ръководителят на новооткритото представителство на организацията в Брюксел Александра Жьонест по време на среща, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент и Асоциацията на европейските журналисти, съобщи „Дневник“.

"Няма друга европейска държава с по-нисък рейтинг от България" и това се дължи на агресията срещу журналисти по време на антиправителствените демонстрации през последните години и развитието на проблемите в банковия сектор, който "правителството превърна в затворена крепост". Това доведе до "загуба на доверие в обществото", коментира още Жьонест.

Според последната класация по свобода на медиите на "Репортери без граници" свободата на медиите в България продължава да се влошава и тя вече е на 106-о място от 180 държави, включени в годишния Индекс на свободата на пресата за 2015 г.

За пръв път страната отпадна отвъд символичния праг 100, на който бе през 2014 г., и затвърждава тенденцията на драматично влошаване, започнала през 2006 г. Тогава България е била на място 35 от общо 161 държави и във всяка следваща класация слиза надолу.

В днешно време не само пресата, но и блогърите и лицата, които огласяват важна информация за обществеността, също са под заплаха и имат нужда от защита в условията на информационно общество.

Въпреки че европейските държави имат репутацията на свободни, "все още в Европа имаме и лоша статистика". Индексът на свободата на пресата са Европа е паднал през последната година, заяви Жьонест.

"В цяла Европа се наблюдава ерозия на плурализма в, а правителствената намеса в работата на журналистите е реалност", заявява Жьюнес и добавя, че проблем са и прозрачността на собствеността на медиите и концентрацията. 

Друг сериозен проблем в Европа е насочването на държавната помощ към медиите, което "Европейският съюз просто няма правила, с които да регулира", а често се оказва инструмент, от който зависи съществуването на някои издания в Европа.

Въпреки опитите да се създадат писани етични правила за работата на българската журналистика "съпротивата идва от големи медии, които работят в непрозрачност", добави Кристина Христова от Асоциацията на европейските журналисти.

"Нямаме политическа воля за създаване на свободна медийна среда", заключи Христова и добави, че "блогърите и малките независими медии са най-уязвими в България". Те нямат необходимите средства, за да водят съдебни спорове, и не устояват на тежкия финансов натиск и съдебните заплахи, смята Христова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама