Над 200 ученици от Разградско измериха въглеродния монооксид издишвания от тях въздух

16:58, 19 ное 15 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 200 ученици и учители от Разградско измериха въглеродния монооксид в издишвания от тях въздух. Това стана в рамките на проведената от Регионалната здравна инспекция кампания на тема „Екс пушач БГ” – 2015 г., организирана по повод Международния ден без тютюнопушене, съобщи психологът Емилия Петрова.

В рамките на кампанията са проведени здравно-образователни дейности сред училищни колективи в областта и безплатни измервания на въглероден монооксид в издишания въздух от активни и пасивни пушачи. Тестовете са направени в шест гимназии в региона, като са обхванати 212 души. От тях 194 са ученици до 18-годишна възраст, а 18 са лица на възраст от 19 до 65 години.

Здравните експерти са провели и безплатно измерване на въглероден монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи за граждани в хипермаркет „Кауфланд”. Изследвани са общо 28 суши, от окито 17 мъже и 11 жени. По време на кампанията  са консултирани  и 10 души с подкрепа за отказване от тютюнопушене.Популяризирано е и използването на iCoach – като безплатен онлайн инструмент за отказване от цигарите.

Днес, в Регионалната здравна инспекция бе открит и обновеният кабинет за консултиране по отказване от тютюнопушене. Той е разположен на третия етаж в сградата на РЗИ и работи всеки делничен ден. С помощта на психолога от РЗИ Емилия Петрова бе направена и демонстрация на измерване на вредните вещества в издишания въздух на пасивни и активни пушачи. В кабинета всеки желаещ може да си направи и тест на индекса на Фагерстрьом за никотинова зависимост.

Отчетено бе още, че от началото на годината инспекторите от Регионалната здравна инспекция са извършили общо 2829 проверки за спазване на забраната за тютюнопушене. Издадени са осем предписания и са съставени 14 акта за констатирани нарушения. Наказателни постановления са 14 на обща стойност 4 400 лева.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама