Чака се решение по оспорения избор на общински съветници в Русе

17:39, 19 ное 15 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес беше последното заседание по делото, в което няколко страни оспорваха законността на избора на общински съветници в русенския местен парлемнт.

Срещу резултатите от вота жалби бяха подали БДЦ, Коалиция "Народен съюз", "Бъдеще за Русе", Милена Хинкова, която се явява като представител на БСП и самата тя като жалбоподател; Здравко Паскалиев и Никола Стоянов. Ответната страна – Общинската избирателна комисия (ОИК) се представяше от предедателя си Асен Станчев, а като заинтересувана страна се явяваше Емил Милушев, член на ПП ГЕРБ.

В днешното заседание страните повториха исканията си от предходното за ръчно преброяване на бюлетините от всички СИК или поне от тези, които считат за най-спорни, както и откриване на процедура по оспорване на официален документ, визирайки изборни протоколи. Тъй като тези искания са били отхвърлени от съдия Диан Василев с определение в предходното заседание, жалбоподателите поискаха отмяна на този акт.

Ответната страна пожела съдът да отхвърли исканията, като се позова на закона и тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), което направи и прокурорът, а съдът се съгласи.

При това положение Бойко Никифоров от „Бъдеще за Русе“ прочете молба съдията да си направи отвод, тъй като, според жалбоподателя, магистратът е пристрастен и изходът от делото е предрешен.

Това искане не беше подкрепено от никого другиго в залата, а съдът го отхвърли с мотива, че не са налице нито едно от изискванията на чл. 22 от ГПК, който урежда случаите на отвод на съда.

Съдия Диан Василев отправи забележка към страните, като отбеляза, че чувалите с исканите от тях изборни документи са били предоставени в Административния съд, където са престояли 2 пълни дена, но почти никой от жалбоподателите не е отишъл да се запознае с тях. Съдията подчерта, че въз основа на тези документи, с което подробно се е запознал, е отхвърлил исканията на страните.

Той им даде срок до края на работното време в понеделник да направят подробни писмени бележки към пледоариите си, в които днес всеки защити първоначалната си позиция за уважаване или отхвърляне на жалбите.

След като се запознае с тях, съдът ще се произнесе с решение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама