Диетолог изготвя специално меню на малчуганите в бургаските детски градини

17:42, 19 ное 15 25 583 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Балансирано меню от полезни храни, с гарантиран произход и приготвени по здравословен начин, ще се предлага на децата в бургаските ясли и градини, съобщават от Общината. За да се гарантира максимално качеството на ястията, се разработва специална програма с изисквания, които трябва да се спазват както от доставчиците на продукти, така и от готвачите и служителите в детските заведения.

Детайлите по прилагането на програмата обсъдиха на работна среща днес кметът Димитър Николов и водещият специалист по хранене, диетика и токсикология проф. Стефка Петрова.

"Там, където е необходимо, ще дооборудваме детските кухни. Към доставчиците ще бъдем много взискателни. Освен, че ще се следи за качеството на продуктите,  ще проверяваме и как се опаковат доставките", каза по време на срещата кметът Николов.

В Бургас стартира и пилотен проект за здравословно хранене в училищата. "Става въпрос за кардинална промяна - от ремонт на помещенията за хранене и готвене до здравословно меню, съобразено с вкусовете на подрастващите", обясни кметът Николов.

От следващата година ще бъде въвъден и мониторинг на теглото и ръста на децата  и учениците според Индекс на телесната маса /ИТМ/, одобрен от Световната здравна организация.

Утре от 09:00 часа в експоцентър "Флора" водещият специалист по хранене, диетика и токсикология проф. д-р Стефка Петрова ще проведе в Бургас поредното обучение, посветено на здравословното хранене. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама