Втори ден Варненският апелативен съд разпитва свидетели по делото срещу престъпната група на „килърите”

18:24, 19 ное 15 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В следобедното заседание на Варненския апелативен съд по делото срещу престъпната група на "килърите“ адвокат Пламен Луков свидетелства за доброто си партньорство с търновския си колегата Петър Лупов, съобщиха от пресцентъра на институцията. Двамата имали обща кантора в старопрестолния град. През 2006 година Луков се запознал в търновската кантора с Георги Вълев. Вълев запознал Лупов и Луков с казуса на акционерите от Тракия банк и желанието им да си върнат част от активите, които загубили след продажбата на Тракия банк през 1998 година. По-късно,  от разказите на Георги Стойчев и Георги Трифонов, Луков разбрал за натиска, който им бил оказван от Емил Кюлев през 1997 година, за да продадат Тракия банк. След разстрела на Емил Кюлев, бившите акционери на Тракия банк разбрали, че вдовицата му иска да продаде ДЗИ на Пощенска банка. По искане на акционерите Стойчев, Трифонов и Вълев, двамата адвокати подготвили и внесли в Районен съд Г.Оряховица иск за налагане на запор на активи на ДЗИ, с оглед на бъдещи претенции на бившите акционери на Тракия Банк. Тяхната цел била да спрат продажбата на ДЗИ, а след това и да постигнат споразумения с вдовицата за удовлетворение на вземанията си. Според свидетелските показания на адвокат Луков, Весела Кюлева се възползвала от връзките си с властта. Сезиран по казуса бил и ВСС. Веднага след това иска за обезпечение бил прехвърлен от съда в Г.Оряховица във В.Търново и отменен от тогавашния председател на Окръжния съд. Адвокатите Лупов и Луков завели още няколко такива молби с обезпечителни искове в различни съдилища в страната, но след тяхното отхвърляне започнали да проучват възможността да водят дело срещу ДЗИ и в съда в Люксембург. Там съдопроизводството било по-достъпно и по-евтино, а цената на иска срещу ДЗИ, внесен в европейския съд бил 50 млн евро. По-късно производството пред този съд било прекратено.

Междувременно се провели няколко срещи между бившите акционери на Тракия Банк – Г.Стойчев, Г.Трифонов, други акционери, Г.Вълев и кантората на столичния адвокат Иван Тодоров, който представлявал вдовицата на Емил Кюлев. На една от тези срещи Петър Лупов договорил с преговарящите от името на Весела Кюлева споразумение за 15 млн евро за акционерите на Тракия банк.  Това споразумение обаче по-късно не било коментирано. Скоро след това търновският адвокат Петър Лупов се оттеглил от преговорите и от партньорството с колегата си Луков.

Разговорите между акционерите и ДЗИ продължили. В крайна сметка се стигнало до договореност за удовлетворяване на акционерите на Тракия Банк със сумата от 3 млн 600 хил евро, предложени от Иво Прокопиев. В тези преговори взел участие шуменският бизнесмен Румен Рачев. Адвокат Луков свидетелства за възникнали сериозни спорове за размера на вземанията и за параметрите на споразумението между акционера Стойчев от една страна и Георги Вълев от друга. Всеки един от тях твърдял, че трябва да вземе по-голям дял от споразумението.  Вълев дълго време не искал да подпише документите с договорените 3 млн 600 хил евро, но Румен Рачев го склонил да приеме тези параметри. Според Луков, в крайна сметка се стигнало до подписване на 3 споразумения между ДЗИ - Стойчев и Трифонов, между ДЗИ и Георги Вълев, и между ДЗИ и Румен Рачев.

Според адвокат Луков, Румен Рачев бил човек с много политически връзки, който имал и доверен човек в охраната на вдовицата на Кюлев. Оттам получавал много вътрешна информация за работата в офиса на Кюлева. Рачев бил най-активният съветник на Георги Вълев по време на преговорите с ДЗИ банк. Рачев поддържал връзка и с Иво Прокопиев, който пък съветвал Весела Кюлева. Адвокат Луков научил от Румен Рачев, че акционерът Георги Стойчев се договорил с Иво Прокопиев зад гърба на Георги Вълев за по-голям размер на вземанията от ДЗИ. Тези пари Стойчев получил чрез американска банка. Адвокат Луков свидетелства затова, че от споразумението с ДЗИ Румен Рачев получил 360 000 евро. Според адвокат Луков, след финализирането на споразумението между ДЗИ и Георги Вълев, последният получил парите, които били преведени в 2 офшорни фирми. Пълномощник на едната е бил Петър Луков и по нея, според Георги Вълев били преведени 350 000 евро. Адвокатът обаче твърди, че превел тези пари на финансиста на Вълев – Радослав Димитров. На търновския адвокат Петър Лупов  Вълев платил на няколко вноски близо 250 000 лева.

Георги Вълев запознал адвокат Луков с Петър Стоянов. Това станало след възникване на конфликта между акционерите Георги Стойчев и Георги Вълев за размера на вземанията от ДЗИ. Имало много публикации по този повод, които цитирали прокурора Камен Ситнилски. Прокурорът Ситнилски дал няколко интервюта, свързани с казуса Тракия банк, след които последвали серия от действия срещу адвокат Луков. Той помолил Георги Вълев за помощ и съдействие, защото спрямо него започнали не само наказателни дела, но и проверки от различни институции. Вълев го уверил, че ще го свърже с човек, който срещу 30 000 лева ще му помогне и тогава именно го срещнал с Петър Стоянов. Срещата станала в София. Стоянов създал впечатления у Луков, че има контакти с политически фигури, в това число и с президента Георги Първанов. Луков знаел за близките връзки между Ситнилски и президента и това го мотивирало да повярва, че Сумиста може да му помогне и да се прекратят атаките срещу него. След като не последвали никакви действия, които да подпомогнат адв. Луков, той помолил Георги Вълев да предаде на Стоянов, че си иска парите обратно. Вместо пари обаче, на 1 юли 2010 година получил заплахи по телефона лично от Петър Стоянов. До среща между тях обаче не се стигнало, защото междувременно Стоянов бил арестуван.

 Следващото съдебно заседание по казуса „килърите“ Варненският апелативен съд насрочи за 3 и 4 декември 2015 година.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама