Наркоманите, откраднали кутия с дарения за болно дете, остават в ареста (видео)

18:40, 19 ное 15 25 614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двамата интравенозни наркомани, които не се посвениха да откраднат кутия с дарения за болно дете от магазин на ул. "Батак" във Варна, остават за постоянно в ареста. Това определи състав на Районния съд с председател младши съдия Теодора Шишкова, предаде репортер на Topnovini.bg.

Въпреки че според адвокатите на двамата задържани деянието им било с ниска обществена опасност, прокурор Десислава Йотова направи желязна, съвкупна и вдъхновяваща аргументация на искането на държавното обвинение за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо 28-годишния Мартин Коларов и наборката му Диана Русинова.

Пред съда прокурор Йотова изтъкна, че и двамата обвиняеми са наркозависими, не работят и не живеят нито на постоянните, нито на настоящите си адреси. Отделно от това те са осъждани за притежание на наркотици, като Мартин е извършил кражбата на кутията с дарения в изпитателния срок на условна присъда. Диана Русинова, която е от Горна Оряховица, вече два пъти е глобявана от съда за притежание на наркотични вещества, подчерта представителят на държавното обвинение.

Всички тези доводи са абсолютно достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че ако са на свобода, Мартин и Диана могат да се укрият и/или да извършат друго престъпление с цел да удовлетворят наркотичната си зависимост.

Не на последно място по важност прокурор Йотова изтъкна и моралното измерение на престъплението, което породи силен медиен отзвук. Двамата са откраднали кутията с ясното съзнание, че тя е съдържала доброволно дарени пари за животоспасяваща операция на болно дете. Въпреки че са знаели, че се издирват, те не са се предали доброволно в полицията, което е наложило да бъдат търсени дни наред.

Съдът не се усъмни, че Мартин и Диана са автори на престъплението, което им вменява прокуратурата. Това се установява както от разпитите на свидетелите, така и от показанията на самите обвиняеми, които са разкрили в детайли механизма на кражбата.

Експертната справка на видеозаписа от охранителната камера в магазина на ул. "Батак” сочи, че Мартин със сигурност е откраднал кутията с дарения, докато Диана най-вероятно е била с него. Това е така, защото вещото лице към момента не разполага със сравнителни образци с подходящ ракурс на съизвършителката на кражбата, посочи прокурор Йотова.

Въпреки това пред съда и двамата обвиняеми се признаха за виновни и изразиха съжаление за стореното. На 25 ноември те могат да обжалват определените им най-тежки мерки за процесуална принуда пред Варненския окръжен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама