Доброто момче от добро семейство Абауд, който разклати европейската сигурност

18:42, 19 ное 15 / Свят 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Абделхамид Абауд, сочен за „мозък“ на парижките атентати, при които загинаха 129 души, а над 300 бяха ранени, е смятан за основен механизъм на европейските терористични клетки, пише „Фигаро“. Секретните служби във Франция са установили, че мъжът е участвал в поне четири от шест атаки, осуетени в страната от началото на пролетта. Това обяви френският вътрешен министър Бернар Казньов по време на пресконференция днес.

Абу Омар ал Суси, както е известен терористът в Сирия, е изиграл „ключова роля“ и при кървавия ад в Париж. Всички атаки са осъществявани по един и същи принцип. Атентатите са замисляни в чужбина и осъществявани от европейски граждани, обучени от бойци на "ДАЕШ" в Сирия, добави още френският вътрешен министър.

Както стана ясно по-рано днес, смятаният за организатор на нападенията в различни части на френската столица от фаталния петък 13-ти, Абдехамид Абауд бе убит при продължилата седем часа полицейска акция в парижкото предградие Сен Дени.

Френските спецслужби са засекли телефонни разговори на Абауд, които отвели органите на реда до апартамент в северното предградие на френската столица.

Доброто момче от добро семейство, но член на „Ислямска държава“ от 2013 г.

Абделхамид Абауд е от семейство с марокански произход. Живял и израснал в бедняшкия квартал „Моленбек“ в Брюксел. Бил е добро момче от добро семейство, дори завършил колеж.

През 2010 г. 28-годишният мъж излежава присъда заедно с Брахим Абдеслам, един от шестимата терористи, самовзривили се по време атаките в Париж. През 2013 година заминава за Сирия, за да се присъедини към редиците на „Ислямска държава“. Там сменя името си на Абу Омар ал Суси. Между 2014 и 2015 година е под наблюдението от френските служби, защото е заподозрян в организирането на множество атентати във Франция и Белгия.

Абауд взривен от братовчедка си, която е и първата жена камикадзе във Франция

По-рано днес белгийският сайт DH.be разпространи снимка на Асна Аитбулахен, жената която се самовзриви в жилищната сграда, където се провеждаше полицейската акция по залавянето на Абауд. 26-годишната джихадистка е първа братовчедка на Абделхамид Абауд, чието залавяне беше и основна цел на операцията в Париж. Двамата загинаха при спецакцията, след като джихадистката активира колан с експлозиви.

Връзки с други терористи

В профила си в социална мрежа първата жена камикадзе във Франция е споделила, че се възхищава на Хаят Бумедиен, съучастничка и вдовица на терориста Амеди Кулибали, който в началото на януари т.г уби четирима души и взе заложници в парижкото предградие Монруж. Близки контакти с други екстремисти имал и Абауд. Френски медии твърдят, че 28-годишният ислямист е бил близък с братята Куаши, убили 12 души в редакцията на хумористичното списание „Шарли Ебдо“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама