Депутатите отхвърлиха новите данъци на Горанов

20:38, 19 ное 15 / Политика 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията по Бюджет и финанси в Народното събрание отхвърли всички данъчни промени, предложени от финансовото министерство, съобщи БНР.

Отпада облагането на земеделските земи, станало известно като "данък градинка". Също така няма да се декларират автомобилите и недвижимите имоти над 5000 лева, ако се използват едновременно за лични и служебни цели при искане за възстановяване на ДДС.

Така данъчните сами ще трябва да установяват дали собствениците на фирми нарушават закона или не, както е и в момента, обясни Велин Филипов от института на дипломираните експерт - счетоводители. “Ако дойдат и те хванат с попътен лист, че си ходиш на почивка с колата и те засекат, че 30 процента от горивото ти отива да си ходиш на почивка, на лозето, на лов и т.н., ще ти го изчислят и ще ти начислят ДДС върху него. Сега е така и в бъдеще ще е така, но няма да декларираш как се разпределят. Т.е. от тази гледна точка не се променя”, каза той.

Финансовото министерство настояваше при случаите на използване на коли и недвижими имоти и за лични, и за служебни цели, данъчният кредит да се възстановява до 70 % по утвърдена методика. От това трябваше да се съберат 100 млн. лева.

Кешовите разплащания ще бъдат ограничени до 10 000 лева, а не както настояваше министерството - до 15 000.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама