Лекция на нобелов лауреат договори израелският посланик при посещение в Русенския университет

21:19, 19 ное 15 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лекция на нобелов лауреат и сътрудничество с университети и колежи от Израел договориха на среща ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ чл.-кор. проф. Христо Белоев и посланикът на Израел в България Н. Пр. Ирит Лилиан, съобщиха от висшето училище.

По време на разговора между дипломата и академичното ръководство, ректорът представи научните области, в които се развива ВУЗ-ът, обучението на студентите и материалната база, както и новоткритата интерактивна експозиция, представяща растежа на РУ през 70-години на неговото развитие.

Чл.-кор. проф. Христо Белоев предложи сътрудничество с израелски висши училища за общи изследвания и участие в международни конференции.

Ирит Лилиан пък представи образователната система в Израел, където има 9 държавни университета и множество колежи, които обучават в различни бакалавърски и магистърски програми, но малко от тях подготвят докторанти за изследователска дейност. Повечето от колежите са по-тясно профилирани.

Според дипломата, академичният и научен обмен между България и Израел има много по-голям потенциал, отколкото е реалността в момента и сътрудничеството трябва да е към приобщаване на младото поколение.

Създаването на стартъпи в израелските университети е ноу-хау, средство за привличане на повече средства в тях, развива креативното мислене на студентите и насърчава предприемачеството, разказа гостенката.

Тя отправи покана към чл.-кор. проф. Христо Белоев за участие в подготвяно от посолството посещение на делегация от български ректори на университети за опознавателни срещи с висши училища в Израел.

Очаква се през следващата година Русенският университет да посрещне нобеловия лауреат по химия за 2011 година проф. Дан Шехтман. Той е преподавател в университета в Хайфа и е един от най-добрите в иновациите в световен мащаб. Още преди 30 години проф. Шехтман започва да въвежда предприемачеството като обучителен предмет при най-малките ученици. Той може да сподели опита си със студенти, както от инженерните факултети, така и от тези в хуманитарната и педагогическата области, каза Ирит Лилиан.

На сбогуване ректорът ѝ връчи юбилеен плакет на Русенския университет и пакет информационни материали, които да й помогнат в избора на израелски университети, подходящи за партньорство с русенското висше училище. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама