Пуснаха Войчех Майевски на свобода срещу 5000 лева гаранция

12:59, 22 ное 15 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полякът Войчех Майевски, който на шега приземи самолет на Летище Бургас миналият четвъртък заради съобщение за бомба, бе пуснат на свобода днес под гаранция от 5000 лева от Окръжния съд в Бургас.

Според съдия Георги Пепеляшев не съществува никаква опасност 67-годишният поляк да се укрие от властите или по някакъв начин да попречи на досъдебното производство. Съдът счита, че Майевски не е действал умишлено и задържането му е против европейската конвенция за правата на човека.

Защитникът на Майевски – адвокат Димчо Тодоров обясни в съдебната зала, че полякът би могъл да ползва негово жилище в бургаското село Равнец, докато приключи процесът. Той заяви пред медиите, че случаят е едно голямо недоразумение. След като стюард полял без да иска панталона на Войчех с вода и му казал, че в Египет времето е топло и ще изсъхне бързо, полският гражданин сърдито се обърнал към него с думите: „Да, ще изсъхне, ако изобщо стигнем до Хургада“. Малко преди това пък стюардеса дочула разговор между Майевски и друг пътник, в който се коментирало, че на борда на сваления преди седмици руски самолет в Египет е имало бомба. Именно думата "бомба", употребена от поляка, накарал екипажът да предприеме мерки по незабавното сваляне на летателната машина.

Адвокат Тодоров поясни обаче, че непосредствено след изречените думи, чути от стюардесата, той се е извинил, като дори и е целунал ръката.

Пред съдия Пепеляшев, Войчех каза, че съжалява изключително много за неуместната си шега и би желал да бъде пуснат на сводата, защото имал сърдечни и психически проблеми, които се отключили през последните няколко дни заради преживения стрес.

Прокурор Красимира Кателиева поиска от съда на Майевски да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, позовавайки се на чл. 341 А, ал.2, буква „б“. Той предвижда от 3 до 15 години затвор.

"В една сложна обстановка в Европа и света, когато ехото на събитията в Париж, предизвикано от терористични атаки не е отшумяло, такава "шега" не е допустима. Факт е ,че 67-годишният Войчех Майевски е с чисто съдебно минало, употребил е алкохол преди и по време на полета, но това не омаловажава сторено от него. Този човек няма адресна регистрация в България нито постоянна работа, което предполага, че той може да се укрие. Спокойно може да заживее на друго място. Очевидно, щом пътува по света, има средствата да го направи", мотивира се още Кателиева.

След произнасянето на съдията, прокурор Кателиева отказа коментар, но вметна, че полякът бил във видимо нетрезво състояние, когато е извършил деянието. Предстои назначаването на експертиза, която да установи точното наличие на алкохол в кръвта. 

Актът на съда може да бъде протестиран и обжалван в тридневен срок. Евентуалната мярка е насрочена в Апелативен съд Бургас на 27.11.2015 г. от 14.00 часа.

Припомняме, че пияният полски турист свали пътническия самолет на полската авиокомпания "Small Planet" рано сутринта в четвъртък с "шегата", че на борда му има взривно устройство. В летателната машина имаше 161 пътници, от които две бебета. Самолетът е осъществявал полет от Варшава до египетския курорт Хургада.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама