Красивата страна на бурята (снимки)

13:45, 22 ное 15 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ураганният вятър през последните два дни остави много населени места без електричество, отложи редица полети, а сигналите за паднали клони и дървета вече са десетки. Столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди на собствениците на имоти, върху които се извършва строителство, както и на фирмите, осъществяващи външна реклама, да предприемат всички действия по обезопасяване на своите обекти.

Въпреки неудобството, причинено от силните ветрове и надвисналите над София черни облаци, лошото време показа и своята красива страна. В района на столичния квартал „Дружба“ на фона на черното небе се е образувала пъстра дъга. Читатели на София Topnovini.bg изпратиха на редакционната ни поща снимки на рядкото явление.

Причината за образуването на дъгата е различното пречупване на светлината в дъждовните капки. Още от древни време човечеството се опитва да си обясни този феномен, като са се зародили редица легенди. Някои хора вярват, че мине ли човек под дъгата, всички негови желания се сбъдват, а според други – ще му се смени полът.

Някои текстове от Библията гласят, че дъгата е знак, че Господ няма отново да изпрати потопи и наводнения на човечеството. Според ирландската митология в единия край на дъгата е скрито гърне със злато.

Според някои поверия дъгата представлява пътят и връзката между небето и земята. Тя е и своеобразен мост, който поставяли боговете, за да свържат техния и нашия земен свят.

В Китай обединението от цветовете на дъгата се свързва с ИН-ЯН, знакът за хармония и плодородие, мъжкото и женското начало.

Ако най-ярък е червеният цвят – ще има много грозде и бъчвите ще се напълнят с вино. Когато грее слънце и вали дъжд, българите казват, че мечката се жени.

В днешни дни хипотезите за сакралността на небесното явление са далеч по-малко, но това не пречи да му се наслаждаваме дори и в мрачните неделни следобеди. Метеоролози успокояват, че бурният вятър ще спре тази нощ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама