Плащаме всичко дължимо 5 години назад, за да си възстановим здравноосигурителните права

14:07, 22 ное 15 / Политика 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо двойно поскъпва възстановяването на здравноосигурителни права през 2016 г. Тази промяна е записана в Закона за здравното осигуряване и е публикувана в Държавен вестник в края на юни, но ще влезе в сила едва шест месеца по-късно, съобщиха от НАП.

От началото на следващата година прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите ще се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години (60 месеца), а не както е сега – три години.

От НАП напомнят също, че няма промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка. Това става, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски на сайта на НАП. Справка за здравноосигурителния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама