Даниел Митов: България е напред по прием на бежанци в Европейския съюз

17:26, 22 ное 15 / Политика 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е приела достатъчен брой бежанци и е много напред спрямо останалите в Европейския съюз (ЕС) в изпълнението на този солидарен ангажимент. Това каза външният министър Даниел Митов в ефира на БНР. По неговите думи свободното движение в рамките на Шенгенското пространство трябва да остане, каквото е.

„Не можем да губим извоювани свободи заради моментна кризисна ситуация“, каза той и допълни, че са необходими временни мерки за засилен контрол заради евентуални терористи. Според него сирийската криза трябва да бъде решена с усилията на самите сирийци и съседните й страни.

"Ако искаме териториите, контролирани от ИДИЛ, да минат под контрола на легитимно правителство, няма как да се мине без сухопътна операция, но тя трябва да е с участието на държавите от региона", допълни външният министър и коментира, че за момента България се справя с охраната на границите си, а сирийската криза е основен източник на нестабилност в региона и в Европа. Митов подчерта още веднъж тезата, че мирен процес е невъзможен с участието на Башар Асад.

По повод искането на Париж за помощ от Европа след атентатите от петък 13, той каза, че България ще помага на Франция, но според възможностите си и без военно участие. Според него предоставянето на информация също е сериозен принос.

Той допълни, че България ще изпълни ангажиментите си към ЕС, но да се говори за квоти за бежанци не е сериозно и не решава проблема. Митов отбеляза, че Европа трябва ясно да каже какъв е капацитетът, който може да приеме, и да се спре безконтролното влизане на хора в границите на ЕС. Защото в Европа са навлезли и много икономически мигранти освен бежанци, допълни той.

"Разлика трябва да започне да се прави, но не разбира се да се прави просто на хартия, а и реално и практически да започнат да бъдат връщани хора обратно от местата, от където са дошли", каза външният министър. Според него само тогава може да се говори за поемане на контрол върху ситуацията.

Относно посещението в Китай на българската правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, Митов посочи, че темите, по които ще се работи са възможностите за увеличаване на стокообмена до 2 млрд. долара годишно и увеличение на износа на български селскостопански стоки в азиатската страна. Ще бъдат обсъждани и съвместни проекти в инфраструктурата, туризма и транспорта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама