Представители на бизнеса, преподаватели и студенти отбелязаха Световния ден на качеството в РУ

11:53, 23 ное 15 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Семинар за новата версия на международния стандарт ISO 9001:2015 „Системи за управление на качеството. Изисквания“ събра в Русенския университет представители на бизнеса в региона, преподаватели и студенти от бакалавърски и магистърски специалности. Приветствия към участниците направиха зам.-ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение, проф. Велизара Пенчева, и доц. Борис Сакакушев, зам.-декан по учебната дейност на Машиннотехнологичния факултет, съобщават от РУ "Ангел Кънчев".

Ръководителят на Младежкия клуб по качество в Русенския университет, гл. ас. д-р Цветелин Георгиев, откри семинара и покани студентите от бакалавърския курс „Мениджмънт на качеството и метрология“ да направят презентация по статия от списание Quality Progress на Американската асоциация по качество. Темата на презентацията беше „Keep calm and prepare for ISO 9001:2015“ („Успокойте се и се пригответе за новата версия на ISO 9001:2015“).  

Доц. Сакакушев представи ръководство за адаптиране на съществуващи системи за управление на качество и околна среда към новите изисквания на стандартите ISO 9001:2015 и ISO 14001:2015. В ръководството са включени тълкувания на изискванията на стандартите, препоръки към специалистите по качество и околна среда, насоки за одитиране на системите за управление, SIPOC карти, Turtle диаграми, PIN мрежи на взаимодействието между процесите от системите за управление.

Маг. инж. Асен Илиев, консултант по Системи за управление и ръководител на Регионалната организация на „Сдружение Клуб 9000“, представи учебни материали по новата версия на международния стандарт ISO 9001:2015 и препоръки за внедряването му във фирмите.

Семинарът завърши с дискусия, в която участваха представители на фирми, студенти от бакалавърската специалност „Мениджмънт на качеството и метрология“, магистърския курс „Управление на качеството“, алумни и преподаватели.

На срещата беше представен Алманах на випускниците от двете специалности, в който те дават мнението си за обучението в Русенския университет и как то им е помогнало в професионалната реализация. В алманаха е представен също Младежкият клуб по качество с неговия Информационен център по качество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама