Варненските библиотекари излизат на протест за достойни заплати

12:22, 23 ное 15 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна ще излязат на протест срещу размера на средствата, заложени за култура в държавния бюджет за 2016 година. Това става ясно от протестна декларация, изпратена от Весела Ангелова, председател на синдикалната организация на КНСБ в библиотеката.

В декларацията се посочва, че години наред трудовите възнаграждения на библиотекарите не са актуализирани и не отговарят на нарасналите потребности на работещите.

"В нашата институция се трудят квалифицирани специалисти, чието трудово възнаграждение е сред най-ниските измежду всички категории висшисти у нас. Липсата на средства за финансиране на библиотеките доведе до трайна демотивация на работещите в тези институции, а невъзможността за системно обновяване на библиотечния фонд и за абонамент за различни бази данни възпрепятства българските граждани от равен достъп до информация и знание", се казва още в декларацията.

Протестните действия са насрочени за 24 ноември (вторник). Исканията на недоволните са да бъде увеличен бюджетът за опазване на движимото и недвижимо културно наследство, както и равен достъп до информация и знание за всички, за да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството.

Протестиращите ще настояват още да бъдат осигурени финансови средства за минималното покриване на показателите в рамките на стандарта за библиотечно-информационно обслужване, утвърден от министъра на културата през месец юни 2015 година.

Недоволните библиотекари се обединяват и около идеята да бъде увеличена средната работна заплата в сектор "Култура" с минимум 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама