Запазване на броя на общопрактикуващите лекари предвижда здравната карта на област Добрич

08:57, 24 ное 15 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се запази броят на общопрактикуващите лекари в област Добрич, които са 139, макар той да надвишава  определения на база населението на областта, предлага Здравната карта на областта. При това се отчитат географските особености на региона. Разположените на голяма територия общини, с незадоволителна инфраструктура и лошите климатични условия през зимата са предпоставка за възпрепятстване на достъпа на част от населението до медицинска помощ. Има населени места,отдалечени на повече от 40 км  от лечебно заведение за специализирана и за болнична помощ. Запазвайки броя на общопрактикуващите лекари създаваме достъпност на населението до медицински услуги. Съобразявайки се с  възрастовата  структура на областта, виждаме увеличение на относителният дял на лицата над 60-годишна възраст и намаляване делът на децата до 17 годишна възраст. Особено силно е изразено застаряването на населението в селата, където повече от 30% са хора над 60-годишна възраст. Предлага се запазваве на броя на наличните психиатрични легла,тъй като капацитетът на двете лечебни заведения - ДПБ Карвуна  и ЦПЗ д-р Петър Станчев – ЕООД Добрич. Посочва се, че недостигът  на 140 легла за продължително лечение може да бъде компенсиран чрез разкриване на структури за продължително лечение в наличните МБАЛ в областта, при съществуващ кадрови ресурс и регламентиран начин на финансиране или чрез разкриване на нови лечебни заведения за продължително лечение.

Със здравната карта се иска увеличение на лекарите – специалисти в специализираната извънболнична медицинска помощ в областта, което е съобразено с отчетените прегледи, които са със 17% повече от предоставения брой прегледи от НЗОК. По-големият  брой на специалистите е съобразен и стяхната възрастоватаструктура, тъй като около 30% от работещите лекарии медицинскиспециалисти в специализираната извънболнична медицинска помощ са на и над пенсионна възраст.

В определения от министъра на здравеопазването срок - 23 ноември, областната администрация в Добрич изпрати разработената Областна здравна карта, приета от Комисия с председател Областният управител Детелина Николова. При разработката й са търсени оптимални решения за осигуряване на достъп на населението до медицинско обслужване и качествени здравни грижи. Основна цел на  документа е да допринесе за подобряване на здравното състояние на населението чрез гарантирано покриване на потребностите от медицинска помощ, спазвайки принципите на достъпност, своевременност, непрекъснатост, достатъчност и качество на медицинските дейности на отделните нива на институционалната структура на областната здравна мрежа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама