За МБАЛ – Добрич 2015 г. е нулева за капиталови разходи от здравното министерство

08:45, 25 ное 15 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Централната и местна власт системно неглижират Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, алармира изпълнителният й директор д-р Трифон Йорданов. Той съобщи, че 2015-а е нулева година за болницата за капиталови разходи от Министерството на здравеопазването. Не е получена и целева субсидия от община Добрич.

Д-р Йорданов се надява на колаборация с новия кмет на Добрич Йордан Йорданов и екипа му. Според него, през предходните години  не са направени достатъчно усилия МБАЛ да се включи в различни европроекти, носещи възможности за обновяване на апаратура и медицинска техника, каза още изпълнителният директор, който е на поста от половин години.

Независимо от липсата на средства от държавата и община Добрич за инвестиции, директорът отчете, че със собствен ресурс са закупени нов лабораторен апарат за отделение "Клинична лаборатория", осигурен е добър микробус за транспорт на диализно болните, възстановена е дейността на Неврохирургично отделение, което е било пред закриване. Приключва основен ремонт на Хирургично отделение. Извършени са строително-монтажни работи на покривни конструкции. Готова е за експлоатация нова камера за отделение "Патоанатомия". Осигурени са средства за закупуване на нов сървър на болницата. Има вече промяна в качеството на хранене на пациентите, посочи д-р Йорданов. До края на седмицата ще има ново ефектно празнично осветление на площите около сградите. Д- Йорданов припомни, че, за да се избегнат пътно-транспортни произшествия на територията  на МБАЛ,бяха  направени промени в пропускателния режим.

През тази година са напуснали четирима лекари, но 9 нови са били назначени. Новозавършилите и привлечени на специализация в болницата са 10. След месец се очаква млада лекарка от Нигерия да специализира в отделението за новородени. Според д-р Йорданов, в болницата могат да бъдат назначени до 20 лекари и неограничен брой специалисти по здравни грижи. Директорът посочи, че болницата няма разсрочени плащания към никого, нито задължения към доставчици и контрагенти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама