Паси: Русия има либерално отношение към чуждите граници

08:57, 25 ное 15 / Политика 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русия има доста либерално отношение към чуждите граници, каза в ефира на bTV председателят на Атлантическият клуб и бивш външен министър Соломон Паси. Той припомни няколко случая, в които руснаците не са се свенили да нарушават въздушното пространство на различни държави. 

“Да си припомним 2008 г. Абхазия, 2014 г. - Крим, балтийските страни редовно се оплакват от руски самолети, нарушили въздушното им пространство. Помните, че през миналата година многократно българските самолети бяха вдигани във въздуха заради руски самолети”, каза той.

Паси посочи, че всяка държава, при опазване на своето въздушно пространство, трябва да е обмислила внимателно и предварително своите действия в различни ситуации. Той припомни как малко след атентатите в САЩ от 9 септември 2001 г. българското правителство е трябвало да вземе решение дали да свали непознат самолет, насочил се към АЕЦ “Козлодуй”.

“Решението трябваше да се вземе буквално за секунди”, каза бившият външен министър. В крайна сметка, допълни той, взели решение да не го свалят - оказало се, че е немски самолет.

Според Паси след пет години инцидентът от вчера ще бъде забравен.

Бившият външен министър съобщи и данни, дадени му от военен специалист, според които едва 15% от ударите на Русия в Сирия са по цели на “Ислямска държава”. “Всеки използва ИД, за да гони своите политически цели”, заключи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама